AvtomobilizemNovice

Odbita študija Cupra Tavascan Extreme E Concept razkriva več kot si mislite

Španski off-road dirkalnik prinaša pomembno sporočilo.

Med tistimi bolj izstopajočimi štirikolesniki v bavarski prestolnici je bila zagotovo Cuprina študija Tavascan Extreme E Concept, ki kot že njeno ime pove, je ekstremistična izpeljanka bodočega španskega SUV-ja po imenu Tavascan. Študija s seboj prinaša pomembno sporočilo, saj razgalja kar nekaj elementov, ki jih bodo iz športnega off-road vozila premestili v serijsko cestno izvedenko električnega SUV-ja.

Tavascan Extreme E je kakopak derivat aktualnega Cuprinega električnega off-road dirkalnika Extreme E, ki združuje zmogljiv električni pogon z vzdržljivim podvozjem off-road tekmovalnih vozil. Segment je izpeljan iz karavane Formule E, kjer se po asfaltirani stezi podijo električno gnani dirkalniki po vzoru F1. Po drugi strani je študija Tavascan Extreme E lično oplemenitena z novim setom trikotnih LED žarometov, vgrajenih v 3D natisnjeno karoserijo. Pravzaprav 3D tiskanje igra precejšnjo vlogo, saj so pri Cupri navedli, da lahko prav vsak rezervni kos omenjene študije izdelajo v zgolj šestih urah.

Poleg oblike in pogona je koncept zanimiv tudi iz stališča trajnostne proizvodnje bodočih modelov Cupre, saj je karoserija izdelana iz lanenih in dodatno ojačana s karbonskimi vlakni. Celotna kompozicija je kljub zloveščemu videzu ljudsko opremljena, saj dvojico elektromotorjev napaja litij-ionski hranilnik s kapaciteto 54 kWh, ki konceptnega Tavascana do kilometrske stotice katapultira v približno štirih sekundah. Osnovo so si pri Cupri »sposodili« pri koncernski VAG MEB platformi, na kateri temeljita tudi VW ID.3 in Audi Q4 e-tron.

Blaž Likovič
foto: Cupra

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button