AvtomobilizemNovice

IAA München: Bavarska vizija v obliki koncepta BMW i Vision Circular

Kam se utegne zapeljati BMW v dveh desetletjih?

So študije, ki nakazujejo na praktično že skoraj serijsko vozilo in so t.i. futuristične študije, kjer si oblikovalci dajo duška in morda celo napovedujejo bodoče smernice znamke. Med slednje sodi koncept BMW i Vision Circular, ki ga Bavarci predstavljajo na domačem salonu. Študija je štirisedežni kompaktni enoprostorec, čigar odlika je v prvi vrsti njegova sestava. Tvorijo ga namreč zgolj in le reciklirani materiali.

Ob predstavitvi so Nemci poudarili filozofijo »4x R« oziroma rethink, reduce, reuse and recycle (ang. premisli, zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj), s čimer želijo okrepiti okoljsko zavednost podjetja in v bodoče stremeti k ničnemu vplivu na naravo. Celoten cikel izdelave, uporabe in razgradnje vozila bo tako zaključen krog, brez odvzemanja surovin iz narave.

Ambient vozila spominja na skromno odmerjeno skandinavsko dnevno sobo, kjer kakopak prevladuje les in digitalizacija, prav vsi gumirani izdelki vključno s pnevmatikami pa so izdelani iz trajnostne naravne gume, ki se jo brez večjih težav znova uporabi.

Blaž Likovič
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button