AvtomobilizemNovice

Hyundai Santa Cruz: Tucson v pick-up preobleki

Poltovornjak? SUV? Zakaj ne oboje!

Kot kaže vse niše še niso zapolnjene, saj Hyundai meni, da je našel popolnoma novo. Spoznajte Santa Cruz, avtomobil ali bolje rečeno poltovornjak, ki zapolnjuje nekakšno vrzel med SUV-jem in »pick-upom«. Čeprav na prvi pogled deluje bolj kot slednje, je bistveno manjši od kakšne Nissan Navare ali Toyote Hilux, pravih delovnih konj, obenem nosi obraz nove generacije Tucsona. Tu se skriva zanimiva izbira, komur je kompaktni križanec oblikovno všeč, vendar ne mara ideologije SUV-jev, ima sedaj pravega kandidata.

Santa Cruz cilja na urbane voznike, katerih življenjski slog bolje zapolnjuje nakladalni prostor, kot klasičen prtljažnik. Tovorni prostor sicer v dolžino meri 1.270 mm, ima pokrivalo z zaklepom in skrite odlagalne prostorčke pod dnom. Zabavnega novinca znamke Hyundai poganja 2,5-litrski štirivaljni bencinski motor s 193 ali 275 KM, povezan z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom. Vlečna zmogljivost šibkejšega znaša 1.600 kilogramov, turbinsko podprta enota lahko premika skoraj 2.300 kilogramov.

Oblikovna sorodnost s Tucsonom se pozna na vseh področjih, z izjemo zadnjega dela. Ohranja dokaj zaokroženo silhueto, dramatično sprednji masko z značilno osvetlitvijo, na terenske sposobnosti nakazujejo širše obrobe kolesnih lokov in 20-palčna platišča. V notranjosti Santa Cruz prevzema slog Tucsona s parom 10-palčnih zaslonov (digitalni merilniki in informacijski zaslon) in enako razporeditvijo ostalih sistemov.

Proizvodnja Hyundaija poimenovanega po kalifornijskem mestu se bo začela letos junija, v tovarni v Montgomeryju v Alabami – nov proizvodni obrat je ustvaril kar 1.200 novih delovnih mest.  Sprva bo namenjen le ameriškim kupcem, prihod na ostale trge ostaja neznanka.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button