AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Hyundai Prophecy koncept

Napovednik nove dobe Hyundaija.

Nov zmogljiv koncept Prophecy prikazuje, kaj lahko pričakujemo od nove generacije električnih Hyundaijev. Združuje kompaktne mere lanskoletnega koncepta 45, z dramatičnimi linijami koncepta Le Fil Rouge iz leta 2019. Gre za evolucijo oblikovnega jezika Sensuous Sportines (čutna športnost).

Glavni poudarek pri oblikovanju je bila aerodinamična učinkovitosti, saj Prophecyja opredeljuje precej položna strešna linija z minimalnimi karoserijskimi izboklinami, inovativno oblikovanje platišč pa še dodatno pripomore k pošiljanju zraka ob boku vozila. Za večjo stabilnost pri višjih hitrostih so ga opremili z integriranim zadnjim krilcem. Pomanjkanje zaprte sprednje maske nakazuje na nov slog električnih Hyundaijev, še bolj oddaljenih od tistih z motorjem na notranje izgorevanje. Elegantna strešna linija se ostro zaključi na zadku, kar daje videz dinamičnosti.

Tehnični podatki ostajajo skrivnost, vemo pa da je zasnovan na najnovejši platformi za električne modele. Kot pri električni Koni je baterijski sklop nameščen na dnu, zato so na spodnjem delu sprednjega odbijača ustvarili veliko zračno režo, ki pomaga pri hlajenju baterije. Veliko število izstopajočih oblikovnih elementov lahko v kratkem pričakujemo na ostalih serijskih modelih. Še posebej velja to za svetlobni zapis zadnjih luči, saj bo postal značilen element vseh Hyudaijev.

Koncept je nastal z mislijo na avtonomno vožnjo, zato so ovrgli tradicionalno postavitev kabine, le ta daje prednost prostornosti in prefinjenosti. Namesto volana so se raje odločili za dve »joy-stick« ročici na vsaki strani voznikovega sedeža. Po njihovih besedah je tako izboljšana vidljivost, vozna pozicija pa je bolj udobna. K udobju dodatno prispevajo volnene talne obloge in klimatski sistem, ki zrak v kabini pred izpustitvijo v okolje dodobra prečisti.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button