AvtomobilizemNovice

Hyundai N je za premiero oddelka začrtal precej bolj pekoč voz

Zgodba o ustroju športnega oddelka bi lahko bila še bolj začinjena.

Ko je luč sveta ugledal Hyundai i30 N je izredno hitro postal ljubljenec dostopnih »hot hatchev« širom planeta in v uredništvu temu samo prikimujemo, vendar ni vedno veljalo, da bo ravno i30 N otvoril pot športnemu odredu korejske znamke.

V nedavnem intervjuju Alberta Biermanna, nekdanjega poglavarja bavarskega športnega oddelka M, ki so ga Korejci »ukradli« Nemcem, je le-ta razkril prvotne načrte Hyaundaija. Njegova prva zadolžitev je bila priprava supervozila, ki bi imel sredinsko nameščen agregat z morebitno električno asistenco ter karoserijo iz ogljikovih vlaken po vzoru McLarnovih modelov. Precej drzno? Drži … Drži tudi, da je Hyundai v letu 2019 razkril študijo RM19, nekakšen dirkalnik na posnovi Velosterja. RM19 je imel v nedrja posajen dvolitrski turbo agregat z nekaj hibridne asistence, kar je zadostovalo za 390 KM na merilnih valjih in manj kot štiri sekunde do kilometrske stotice.

Vseeno so se vodilni za krmilom korejske znamke odločili, da bi takšen voz postavljen ob bok i10 in Tucsonu vseeno močno izstopal. Pa tudi predvidenih 150 tisočakov je znamko oddaljilo od prvotnih kupcev, zato se je projekt prelevil v nabrito različico nam bolj znanega i30 z dodatkom N. Kasneje sta sledila še i20 N in možati SUV Kona N.

Vseeno ne gre obupati nad še bolj športnimi štirikolesniki. Glede na nedavne pohvale in topel sprejem retro študije N Vision 74 so možnosti za pripravo supervozila z značko Hyuandaija še vedno odprte …

Blaž Likovič
foto: Hyundai

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button