AvtomobilizemNovice

Hyundai je začel s testiranjem hibridnega WRC dirkalnika

Hibriden Hyundai i20 N bo tekmoval v naslednji sezoni svetovnega prvenstva v reliju.

Mednarodna avtomobilistična organizacija FIA je že daljnega junija 2019 napovedala uporabo hibridnih sistemov, v dirkalnikih najvišjega WRC razreda, od sezone 2022 naprej. Začetek veljave novih pravil je vse bliže, zato Hyundai že vztrajno testira prihajajoč dirkalnik. Predstavljajo nam prve fotografije zakamuflirane testne mule i20N, s hibridnim pogonskim sklopom. Sicer bo nova sezona prinesla mnoge spremembe v obliki cenejših in enostavnejših avtomobilov imenovanih Rally1.

Hyundaijev hibridni sklop bodo sestavljali obstoječ 1,6-litrski turbo bencinski motor in baterija ter elektromotor, vsem ekipam dobavljena s strani nemškega podjetja Compact Dynamics. Dirkalniki bodo morali izključno v električnem načinu potovati skozi servisna območja in kraje med etapami, obenem bo na voljo električen »boost« na posebnih etapah. Moderni reli dirkalniki bodo opremljeni še preprostejšim vzmetenjem z manj hoda in poenostavljenim menjalnikom, ostajajo brez aktivnega centralnega diferenciala. Prav tako so prepovedane tekočinsko hlajene zavore.

Korejski proizvajalec hitro dviguje nivo testiranja, z uporabo različnih območij v Evropi, da bi lažje razumeli delovanje novega avtomobila na različnih podlagah. Iz ekipe poročajo še o večletnem podaljšanju pogodb obeh dirkačev, Ott Tänak in Thierry Neuville. Udeležbo v novi eri svetovnega prvenstva v reliju sta potrdila tudi Toyota in M-Sport, ki bo ponovno uporabljal Ford Fieste.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button