AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Hyundai Ioniq 6: Električna eleganca po korejsko

Hyundaiju Ioniq 5, ki je na novo zastavil igro, sledi drugi model Ioniq 6, z enako električno tehnologijo, vendar v elegantnejšem paketu.

Korejski velikan si po nastanku nove podznamke Ioniq nebi mogel zaželeti boljšega štarta, saj je že prvi član električne družine postal precejšen hit in redno zastopa visoka mesta med najboljšimi električarji. Taktirko bo zelo kmalu prevzel drugi model Ioniq 6, ki se prav tako predstavlja s samosvojim unikatnim oblikovanjem v slogu klasičnih avtomobilov.

Novega Ioniq 6 so navdahnili aerodinamični klasiki (Streamliners) iz tridesetih let prejšnjega stoletja in nenazadnje koncept Prophecy iz leta 2020. Novinec je z dolžino 4.855 mm za 220 mm daljši od Ioniq 5 in 161 daljši od glavnega konkurenta, Tesle Model 3. Kljub večji dolžini je v mesdoju in širini skoraj identičen sorodnem Ioniq 5, saj si le-ta delita arhitekturo. Zasnovali so ga na E-GMP električni platformi, tako lahko pričakujemo vgradnjo baterij s podobnimi kapacitetami – 58 in 77,4 kWh – ter pogon speljan na zadnji kolesni par ali vsa štiri kolesa.

Ker ima Ioniq 6 precej bolj aerodinamično obliko s količnikom zračnega upora le 0,21 Cd, bo iz enakih baterij iztisnil precej več dometa, pri večji bateriji bi lahko presegal 515 kilometrov. Samo oblikovanje je ostalo zvesto konceptu Prophecy, z izjemo rahlo privzdignjene strehe, kar prinaša več notranjega prostora. Za drastično drugačne oblikovne smernice so se odločili na podlagi ostalih znamk, ki povzemajo način ruskih babušk, saj se modeli med seboj bistveno ne razlikujejo. Vsak model Ioniq bo imel svoj lasten videz, a tako kot figure na šahovski deski, so vsi del iste družine. Predvsem to velja za podobnosti svetlobnega zapisa.

Zadek Ioniq 6 krasijo parametrične pikslase luči nameščene pod zadnjim krilcem, ki se raztezajo čez celotno širino zadka. Najdemo jih tudi na sprednjem delu, sicer v omejenem številu na dnu obeh žarometov, obenem sprednji del pretkano skriva celo zbirko varnostnih senzorjev v tankem črnem elementu sredi odbijača. Krivine novega Hyundaija malenkost spominjajo na Porscheja 911 in Audija TT, ustvarjalci pa poudarjajo, da niso želeli ustvariti tipične limuzine, temveč štirivraten avtomobil z uporabnim prtljažnikom ter kupejevskimi linijami.

Preprostost in eleganca se nadaljujeta v notranjosti, s tipično enojnim panelom na armaturni plošči, ki združuje dva 12-palčna zaslona – osrednjega za prikazovanje informacijsko-zabavnih vsebin in levega za prikaz merilnikov in podatkov vožnje. »Želeli smo ustvariti zavestni kokon,« pravi SangYup Lee, vodja oblikovanja pri Hyundaiju. »Nismo uporabili svetlobnih linij, ampak smo svetlobo odbijali na različne površine, obenem se spreminja glede na vaše razpoloženje.« V notranjosti so ravne in uporabne površine, z volana so odstranili logotip znamke, prazno mesto pa nadomestili z LED svetilnimi elementi, ki se odzivajo na prepoznavanje glasu in prikazovale stopnjo napolnjenosti baterije.

Stikala oken so prestavili na sredinsko konzolo, veliko je shranjevalnega prostora pod sredinskim naslonom, na sredini konzole in sovoznikovem predalu. Na obeh koncih armaturne plošče sta zaslona za prikazovanje posnetka zunanjih digitalnih vzvratnih ogledal, upravljanje klimatske naprave pa so ohranili na ločeni kontrolni enoti pod sredinskim zaslonom. Vse skupaj v celoto povezuje oblazinjenje v ekološkem usnju ali recikliranih materialih.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button