AvtomobilizemNovice

Hyundai in Kia predstavljata univerzalni pogon!

VIDEO: Korejci predstavljajo izredno potencialni pogonski sklop.

Zapomnite si besedo Universal Wheel Drive System oziroma »Uni Wheel« na kratko, besedno zvezo, ki se nanaša na pogonski sklop prihodnosti. Kaj je pri tem tako revolucionarnega, da so Korejci hiteli patentirati svoj produkt in ga zatem z velikim zanosom predstavili na nedavnem tehničnem salonu v Seulu?

Uni Wheel je integriran pogonski sistem, ki znatno vpliva na razpoložljiv prostor električnega vozila, saj glavne komponente pogonskega sistema dobesedno prenese v kolo samo. Pri klasično gnanih vozilih se moč motorja prenaša preko menjalnika na pogonske gredi in posledično kolesa s konstantno hitrostjo. Pri električnih vozilih sta motor in menjalnik nadomeščena z e-motorjem in reduktorjem, nadaljnji prenos moči se vrši na enak način.

Tu nastopi Uni Wheel, ki omogoča premik reduktorja električnega vozila v kolo samo, kar nadalje pomeni, da se lahko kompaktno zasnovan elektromotor pomakne nahaja pri vsakem pogonskem kolesu, kar zmanjša dolžino pogonskih gredi in sočasno sprosti prostor za uporabo v druge namene. Kaj točno so si Korejci s tem zamislili in kakšne opcije se s tem odpirajo, pa so nazorno prikazali v priloženem videu.

Blaž Likovič
foto: Hyundai

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button