AvtomobilizemNovice

Hyundai in GFG Style v obuditev koncepta Pony Coupe

Se nam obeta povsem prerojeni korejski športnik?

Hyundai Pony je en izmed bolj prepoznanih korejskih modelov, ki so v 80-ih krojili cestni promet tudi v naši takrat še nesamostojni državici. Vseeno tokrat ne teče beseda o dotičnem Ponyju, kajti nam poznan korejski »konjiček« je v svojih domačih logih nosil ime Excel – mogoče zaradi tabelarične oglate oblike?

S šalo na stran, korejski Hyundai Pony je nastal v letu 1975 in ob svojem prihodu nudil nekaj bistveno bolj dragocenega, vsaj ko se pogovarjate z avtomobilskimi oblikovalci. V letu 1974 je namreč Hyundai na salon v italijanskem Torinu predstavil oblikovno precej zanimivo študijo po imenu Pony Coupe. Korejci so za kreativno obliko najeli italijanskega oblikovnega vizionarja Giorgetta Giugiara in rezultat je bil naravnost fantastičen – vsaj za tiste bolj sproščene čase.

V zadnjem obdobju se je Hyundai oblikovno nekoliko naslonil na svoje minule kreacije in po omenjeni študiji iz leta 1974 oblikoval električnega »zvezdnika« IONIQ 5 ter nenazadnje tudi koncept N Vision 74. Tokrat pa so šli šefi iz Koreje še korak dlje in poklicali v podjetje GFG Style, kjer za krmilom stojita oče in sin Giorgetto in Fabrizio Giugiaro, ter predlagali precej drzno idejo – ponovno obuditev ikonične študije Pony Coupe.

Seveda so Italijani pristali na predlog, kajti Hyundai danes ni več buget azijsko avtomobilsko podjetje, temveč eno izmed večjih svetovnih skupin z zavidljivim prodajnim portfeljem. Pravzaprav je Giorgetto Giugiaro sila počaščen, da so ga šefi iz Seula pozvali k ponovni združitvi idej in kreativnosti, zato so lahko naša pričakovanja visoka. Če so bila izpolnjena pa naj bi izvedeli spomladi prihodnje leto, ko naj bi prve skice ali celo študije zaokrožile v javnost.

Blaž Likovič
foto: Hyundai

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button