AvtomobilizemNovice

Hyundai i20 N Rally1 je novi WRC bojevnik iz Korejskega polotoka

Elektrifikacija je preplavila tudi svetovno prvenstvo v reliju, ki vstopa v hibridno dobo.

Vse več dirkaških serij sledi sodobnim smernicam elektrifikacije, v enako ero vstopa tudi svetovno prvenstvo v reliju WRC, ki s spremenjenimi pravili za letošnjo sezono uvaja hibridne dirkalnike. Kot prvi je svojega tekmeca za naslov najboljšega predstavil Hyundai.

Z novim strojem imenovanim i20 N Rally1 bodo poskusili ponovno osvojiti tovarniški naslov prvakov in prvič popeljati voznika do skupne zmage. Za letošnjo sezono so si zagotovili kar nekaj talentov. Za volanom bodo sedli Thierry Neuville, Ott Tanak – prvak leta 2019, v tretjem avtomobilu pa si bosta dolžnosti razdelila Dani Sordo in mladi up Oliver Solberg.

Na površju novi i20 N Rally1 izgleda precej sorodno z lanskim modelom, saj so ohranili prepoznavno poslikavo, a pod površjem se je marsikaj spremenilo. Poznanem 1,6-litrskem turbobencinskem motorju bo po novem pomagal elektromotor s 100 kW (136 KM), katerem bo energijo dovajal sistem regenerativnega zaviranja. Zaradi novih pravil bodo dirkalniki kraljevega razreda Rally1 rahlo počasnejši, vendar hkrati cenejši za popravilo – poslovil se je zadnji difuzor, prepovedali so skrite zračnike.

Na seznamu ovrženih komponent je še aktivni sredinski diferencial, vzmetenje s krajšim hodom in manj sofisticiranimi blažilniki pa je precej poenostavljeno. Šeststopenjski sekvenčni menjalnik je izgubil eno prestavo, tekočinsko hlajene zavore so ovržene, jeklena cevna šasija je sedaj obvezna. Skladno z ekološkimi normami bodo novi reli dirkalniki uporabljali popolnoma trajnostno gorivo, mešanico biogoriva in sintetičnih komponent.

Prvenec bodo novi Rally1 dirkalniki doživeli na klasičnem prvem reliju sezone na jugu Francije, v sklopu relija Monte Carlo.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button