AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Hyundai draži z misterioznim N konceptom

Kmalu bo pregrinjala odvrgel nepričakovan koncept športnega Hyundaija.

Hyundai bo v kratkem postregel kar s tremi novimi modeli športnega oddelka N, s povsem električnimi pogonskimi sklopi. Poleg divjega koncepta se bosta predstavila še serijsko pripravljena Ioniq 5 N in Ioniq 6 N.

Skrivnostna fotografija prikazuje prve obrise verjetno najbolj nabrušenega Hyundaija do sedaj, ki se baha z noro aerodinamiko in ogromnim zadnjim krilcem. Stranski profil pod krinko pregrinjala, vse od zašiljenega nosu, do zadnjega spojlerja, spominja na Ferrarija F40. Prvo fotografijo novega koncepta so pospremili z napisom: »Prihaja novo obdobje N, ki bo odprlo novo poglavje užitka v vožnji.« Vsekakor obetavne besede.

Sicer podrobnejših podatkov o novem modelu N niso podali, vendar številni poznavalci predvidevajo uporabo podobnega pogona kot pri N različicah Ioniq 5 in Ioniq 6. To bi lahko pomenilo uporabo 77,4 kWh baterije in električnega pogona z močjo 600 KM. Lansko leto so nas Korejci navdušili s konceptom FK Vision, ki se je bahal s 670 konjskim pogonom na vodik, razvitim v sodelovanju z Rimacom, kar pomeni, da bi lahko kaj podobnega vgradili tudi v prihajajoč koncept N.

Hyundai ima namreč že ustaljeno zgodovino eksperimentiranja s pogonom na vodikove gorivne celice, saj so že poskusili s prodajo vodikovo-električnega križanca Nexo in tehnologijo preizkušali na krovu modela ix35 leta 2015. Do sedaj je športni oddelek N že močno navdušil s štirivaljnimi bencinskimi stroji na krovu modelov i20 N, i30 N (katerega smo preizkusili tudi mi) in Kona N, a s prehodom na električno energijo bodo označili velik preskok iz motorjev z notranjim izgorevanjem. Več informacij bo znanih 15. julija, ko bodo premierno razkrili trojico novih modelov N.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button