AvtomobilizemNovice

Hura, po M3 Touringu prihaja veliki brat M5 Touring

Ta bo v novi generaciji združeval mogočen osemvaljnik in električno plat.

Iz bavarske prestolnice je letos zapeljal najbolj neučakani model več desetletij, v obliki prvega serijskega M3 Touring v zgodovini. Avtomobilska publika je obnorela in na teh valovih navdušenja BMW nadaljuje zgodbo, saj napovedujejo novo generacijo večjega brata M5 Touring.

V primeru karavanskega M5 ne gre za prvi preizkus, saj so izdelali že dve generaciji, a je od prejšnje z legendarnim V10 motorjem minilo že več kot 15 let. Popolnoma novi BMW M5 Touring je zaenkrat še v razvojni fazi, dokončno bo pripravljen prihodnje leto, do takrat nas razvajajo z dražilnimi fotografijami in posnetki ter določenimi informacijami. Nekoliko prej bo luč sveta ugledal limuzinski M5, ki zaključuje priprave na serijsko proizvodnjo. Tako kot prihajajoči limuzinski M5 bo tudi različica Touring opremljena z novo razvitim delno elektrificiranim pogonskim sistemom, katerega zmogljivost, natančno prilagojena tehnologija podvozja, izpopolnjena z inovativnimi sistemi, omogočata vozno dinamiko in agilnost na ravni, ki je po navadi ne najdemo v tem segmentu vozil. Obenem z elektrifikacijo najbolj poželjivih M modelov napredujejo na poti do popolnega prehoda na elektriko.

Premijska superlimuzina M5 je že skoraj 40 let merilo dinamike, visoko zmogljivih motorjev in odličnosti v svojem razredu. Skozi evolucijo so nastale številne inovacije na področju pogona, vzmetenja, aerodinamike in konstrukcije, ki so izoblikovale zgodovino modela M5. pod dolgim pokrovom motorja so domovali že šest-, osem- in desetvaljni motorji, nazadnje z V8 motorjem s podporo dveh turbopolnilnikov ter prvim izbirnim štirikolesnim pogonom M xDrive. Sedam generacija bo nadaljevala uspešno zgodbo predhodnika in dodala nekaj kančkov modernega pridiha, kar bo prineslo še več užitkov za volanom. Praktično lahko pričakujemo podobno sestavo pogona kot pri norem SUV-ju XM, skupno sodelovanje 4,4-litrskega twin-turbo V8 in elektromotorja, ki ustvarita 653 KM ter 800 Nm navora.

BMW M5 Touring se je prvič predstavil leta 1992 na osnovi druge generacije limuzinskega M5 in od takrat predstavlja najbolj neobičajno, vendar pri avtomobilskih privržencih idealno izbiro športnega avtomobila s praktično noto. Drugič so v M5 Touring preobrazil četrto generacijo serije 5 in v nosu namestili legendaren V10 motor s koreninami v Formuli 1. Čeprav so verjetno prihajajočo generacijo M5 Touringa skrbno načrtovali že nekaj let, je k realizaciji projekta zagotovo pripomogel izjemen uspeh prvega M3 Touring. S cestnim testiranjem novega M5 Touring pričnejo v nekaj dneh, seveda pa se bodo v iskanju popolnih nastavitev podali tudi na znamenito stezo Nordschleife in na hitre ravnice nemških avtocest.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button