AvtomobilizemNovice

Honda s tretjo stopnjo avtonomije

Hondini Sensing Elite asistenčni sistemi omogočajo prostoročno avtonomno vožnjo.

Honda je napovedala nov paket delno avtonomnih voznih pripomočkov, ki sestavljajo prvi avtonomni sistem tretje stopnje s podporo japonskih oblasti. Tehnologija imenovana Sensing Elite stopi še korak višje od trenutno množično prodajane druge stopnje avtonomne vožnje pod določenimi pogoji, kot je zgoščen promet ali potovanje po avtocesti – drugod je nadzor krmila obvezen. S to potezo so pri pridobivanju zelene luči s strani države prehiteli Teslo.

Sensing Elite uporablja že obstoječo Sensing varnostno tehnologijo, s povečano natančnostjo GPS-a, podrobnejšimi tridimenzionalnimi mapami in nekaj dodatnih senzorjev, za boljši 360 stopinjski nadzor okolice avtomobila. V notranjosti so posebej konfigurirani 12,3-palčni digitalni merilniki z dodatkom kamere, ki spremlja pozornost voznika. Aktivacijo avtonomne vožnje signalizira LED osvetlitev na volanu in armaturni plošči. Sicer sistem ponuja standardne prednosti takšnih tehnologij, avtomobil sam ohranja vozni pas, razdaljo med vozili, ob vklopu smernikov tudi sam prehiteva in se vrne na predhoden pas.

Nadgradnjo je doživel še Traffic Jam Pilot, s precej podobnim načinom delovanja kot prej, saj prevzame nadzor vozila pri nižji hitrosti oziroma v zgoščenem prometu. Bistvena razlika je, da se lahko voznik sedaj med vožnjo sprosti ob ogledu filma na informacijskem zaslonu. Brez skrbi, avtomobil neprestano spremlja stanje voznika in ga ob neodzivnosti opozori z vibriranjem, nato prevzame nadzor ter varno zaustavi vozilo ob robu cestišča, medtem ko s signalizacijo opozori ostale udeležence v prometu.

Trenutno je takšna tehnologija na voljo le v omejeni seriji japonske različice Honde Legend. 100 primerkov s ceno 85 tisoč evrov bo kaj hitro našlo nove lastnike.

Žiga Kolman
foto: Honda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button