AvtomobilizemNovice

Honda potrjuje: Novi Civic Type R bo zmogel 330 KM

Dober mesec po premieri novega Civic Type R, Honda predstavlja tehnične specifikacije.

Hondin najbolj nabrušen prednje gnani »hot-hatch« bo v najnovejši generaciji še bolj našpičen in tako cilja na najvišje mesto med avtomobili enakega kova. Čeprav smo novega Civic Type R v vsej veličini spoznali že julija, so do sedaj skrivali podatke o zmogljivosti, a sedaj prihaja potrditev o več kot konkurenčni moči.

Kar takoj poglejmo pod pokrov motorja (najbolj pričakovan podatek), kjer tiči izboljšana različica K20C1 2-litrskega turbinsko podprtega štirivaljnika iz predhodnega modela, ki ustvari prijetni 330 KM pri 6.500 vrtljajih na minuto in 420 Nm navora vse do 4.500 vrtljajev. Višje številke so inženirji dosegli z vgradnjo novega turbopolnilnika, raznimi manjšimi popravki in novega izpušnega sistema z aktivnimi loputami, za več melodije pri višjih vrtljajih. Za podporo skrbijo večji zajem zraka in izboljšano hlajenje.

Druga pomembna točka Civica Type R je šeststopenjski ročni menjalnik, prav tako evolucija stare enote, z lažjim vztrajnikom in tesnejšim pretikanjem med prestavami. Za piko na i so izboljšali še delovanje samodejnega ujemanja vrtljajev (rev-matching), za bolj prefinjeno prestavljanje. Kot poprej, je mogoče to funkcijo izklopiti, če se želite sami poigravati s stopalkami.

Koliko mase bo moral premikati močnejši pogonski sklop ni znano, a če je novinec kljub večjim dimenzijam znotraj okvirjev predhodnika, lahko pričakujemo boljše številke pospeškov in hitrosti. Za lažjo predstavo, prejšnji model je ob idealnem pospeševanju stotico dosegel v 5,2 sekundah in se pognal do najvišje hitrosti 250 km/h. Več podrobnosti o novem Civicu Type R bo znanih v prihajajočih tednih.

Žiga Kolman
foto: Honda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button