AvtomobilizemNovice

Hibridni Ferrari 296 tudi kot brezstrešni GTS

Rdeči iz Maranella so razkrili brezstrešno GTS različico 830 konjskega hibridnega superšportnika.

Hibridni superšportnik Ferrari 296 GTB je dobil brata 296 GTS z zložljivo streho, ki se skrije pred turbinsko podprtim V6 motorjem s priključno-hibridno tehnologijo. Postopek mine v pičlih 14 sekundah in do hitrosti 45 km/h.

Z izjemo zložljive strehe, je Ferraijeva berlinetta spider, kot ji pravijo, identična kupeju GTB. Ohranja privlačen videz v slogu klasičnega 250 LM, z dvema stranskima zračnima odprtinama, pokončnim zadnjim steklom in elegantnimi linijami. Novi sta dve nekakšni vzdolžni izboklini ob robu pokrova motorja, preostalo, ošiljen sprednji del s tankima žarometoma, široka maska in zadek s sredinskim izpušnim sistemom, ostaja nespremenjeno.

Če izvzamemo Dina Spyder 246, je novi 296 GTS prvi pravi cestni Ferrari z V6 motorjem, ki je zapeljal iz Maranella. Za pogon skrbi 2,9-litrski šestvaljnik podprt z dvema turbopolnilnikoma in priključno-hibridnim sistemom, ki ustvari pošastnih 830 konjskih moči in 740 Nm navora. Vsa ta moč se preko osemstopsnjskega dvosklopčnega samodejnega menjalnika prenaša na zadnji kolesni par. Kljub pomanjkanju pogona sprednjih koles, se 296 GTS do stotice izstreli v samo 2,9 sekundah in doseže najvišjo hitrost 330 km/h.

Kot pri ostalih hibridnih Ferrarijih je na volanu poleg klasičnega Manettino gumba, nameščen izbirnik »eManettino«, ki odklene sposobnosti elektrificiranega dela pogonskega sklopa. V načinu eDrive je iz enačbe odstavljen motor z notranjim izgorevanjem, razmeroma uporabna baterija s kapaciteto 7,45 kWh ponuja do 25 kilometrov neslišne vožnje.

Ob pritisku gumba za zagon, 296 GTS začne v osnovnem hibridnem načinu, nastavljenem za optimalno sodelovanje V6 motorja in elektromotorja. Željo po večji zmogljivosti odklene program Performance, kjer baterija še vedno dobiva zadostno količino regenerirane energije. Brezkompromisno moč dostopamo s programom Qualify, takrat sistem praktično iz obeh področij iztisne zadnjo kapljico energije.

Kupci, ki imajo v mislih redno obiskovanje dirkaških stez, lahko svojega konjička opremijo s paketom Asseto Fiorano, s številnimi olajševalnimi rešitvami in aerodinamičnimi izboljšavami za dodaten oprijem. S tem paketom 296 GTS pri hitrosti 250 km/h ustvari kar 360 kilogramov dodatnega potiska k tlom. Sicer se GTS zaradi mehanizma zložljive strehe tal oklepa z maso 1.540 kilogramov, medtem ko kupejevski GTB tehta 1.470 kg.

Predstavitev notranjosti nima velikega pomena, saj je identična tisti v 296 GTB, s prijetnim športno-prestižnim ambientom odetim v najkakovostnejše materiale. Pred voznikom se nahajajo digitalni merilniki za najnovejšo generacijo programske opreme, predstavljene v modelu SF90, sovoznika pa razvaja dodaten medijski zaslon s prikazom vrtljajev motorja, hitrosti in tudi zabavne vsebine. Koliko bo potrebno odšteti za uživanje vetriča v laseh še ni znano, bo pa cena brez dvoma nekaj deset tisočakov višja od 296 GTB, ocenjenega na 266 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Ferrari

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button