AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnost

Heroji vozijo v pižamah tudi v letu 2021

Poteka že 5. sezona iniciative Zavoda Vozim.

Letošnja, že 5. sezona iniciative Zavoda Vozim, Toyote Slovenija, Zavarovalnice Generali in agencije Luna\TBWA za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah, tudi tokrat prinaša inovativne pristope. Mladi vozniki so tisti, ki delajo največje napredke in povzročajo vse manj prometnih nesreč na splošno, kot tudi tistih, ki jih povzročijo pod vplivom alkohola. S tem so lahko zgled njihovim staršem in vsem ostalim voznikom pri preprečevanju voženj pod vplivom alkohola. A na cestah se moramo odgovorno obnašati vsi – v pomoč pa nam je lahko Herojski Vau’čer, ki so ga v Herojih ustvarili.

Mladi vozniki, stari med 15 in 24 let, so namreč od leta 2010 do 20. 11. 2021 naredili največji napredek, saj so za kar 56 % zmanjšali število prometnih nesreč, ki so jih povzročili pod vplivom alkohola. V letu 2010 so mladi vozniki povzročili 372 prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Letos do 20. 11. 2021 pa 164. Medtem ko se je v celotni ostali populaciji ta odstotek, kljub padcu, zmanjšal le za dobro četrtino – 26 %; v letu 2010 so povzročili 1473 prometnih nesreč pod vplivom alkohola, letos pa 1095.1

»Skozi leta lahko pri mladih spremljamo napredek v primerjavi s starejšimi starostnimi skupinami in prav glede vožnje pod vplivom alkohola mladi pogosteje izberejo varnejše alternative in se odločijo za prevoz s treznim prijateljem, javnim prevozom ali taksijem ter tako odgovorno prispevajo k večji prometni varnosti,« pravi dr. Mateja Markl z Javne agencije RS za varnost prometa.

Rudi Leskovec
foto: HFVP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button