AvtomobilizemNovice

Hennessey je napadel in podrl rekord na COTA dirkališču

VIDEO: Rekord na njihovih domačih tleh je padel!

John Hennessey se je s svojo druščino iz oddelka Hennessey Special Vehicles podal na dirkališče Circuit of The Americas (COTA), kij e lociran v okolici mesta Austin v Teksasu. Tja so se podali s svojim vozilom Venom F5 Revolution in v cesnto-legalnem vozilu izboljšali rekord proge za 0,43 sekunde.

Na dirkališču, ki od leta 2012 gosti tudi vsakoletni F1 Grand Prix, so 3,41 milje (5,5 km) dolg krog prevozili s časom 2:10,90 ter tako s »prestola« vrgli Czinger C21. To nadalje Venom F5 Revolution uvršča med najhitrejša hipervozila, ki so svojo konjenico gnala po teksaškem dirkališču. Avtomobil je na dober kilometer dolgi ravnini steze dosegel osupljivo najvišjo hitrost 311 km/h.

 

Za tehnofile

Hennessey je ob izdaji serije Venom F5 odločil, da bo izdelal pravcati deseterobojec hipervozil, katerih cilj ni le preseči 300 milj na uro (482,8 km/h) temveč postati najboljši dirkalni avtomobil sodobnega časa. K uresničitvi naj bi jih popeljal 6,6-litrski twin-turbo V8 hibridni pogon, ki zmore orjaških 1.842 KM, ter zgolj 1.360 kg mase vozila. Zato morda čas pospeševanja 0-200 km/h v le 4,7 sekunde ne preseneča tako močno, kot bi sicer. Sile na voznika so znašale +1,59 G v zavojih in 1,61 G pri zaviranju, celotno krotenje vozila, ki je vozilo po cestnih pnevmatikah Michelin Pilot Sport Cup 2 R, pa je potekalo preko Brembovih karbonsko-keramičnih zavor in najnovejšega Bosch ABS zavornega sistema.

Blaž Likovič
foto: Hennessey

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button