AvtomobilizemNovice

Helm k življenju spravlja še eno serijo E-Typa

Tokrat bo nastalo 20 Jaguarjev E-Type Roadster!

Helm je britansko avtomobilistično podjetje, ki deluje zgolj z enim cilje – obujati eleganco in prefinjenost prve generacije Jaguarja E-Type. Znani so kot izvrstni restavratorji, poleg tega pa so v letu 2021 z uradno Jaguarjevo licenco sestavili praktično povsem originalnih 20 E-Typov prve generacije. Tokrat bodo zgodbo ponovili, le da bodo namesto kupejev sestavili roadsterje.

Pri tem bodo sledili povsem originalnim načrtom, tudi kar se pogona tiče, upoštevali bodo zgolj eno vodilo – izboljšati želijo prav vse aspekte izvirnika v smislu zmogljivosti, kvalitete in uporabe materialov. Zato agregat ne bo popolnoma enak 4,2-litrskemu originalu med letoma 1965 in 1967, temveč bo imel sodobnejši elektronski vbrizg goriva, silikonske cevi in moderen način klimatizacije. Vse to ob 300 KM pod motornim pokrovom, zato je seveda temu prilagojeno tudi podvozje in zavorni sistem. Ambient je popolnoma ročno grajen, takisto je z usnjenim oblazinjenjem. Vsak avtomobil zahteva vsaj 3800 človek-ur, da ga lahko vidite v podobi, kot je na priloženih fotografijah.

Karoserija si vendarle deli 90 odstotkov popolnoma enakih delov kot izvirnik, zato boste na bolj »čist« E-Type naleteli zgolj in le ob skoraj 60 let starem avtomobilu. ZA 20 ljubiteljev, ki so pripravljeni odšteti pol milijona evrov brez upoštevanja davščin, pa so pripravili sodobno in najbolj prečiščeno različico.

Blaž Likovič
foto: Helm

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button