AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Heidfeldov Porsche 959 S po prenovi skoraj lepši kot ob nastanku

Uradna prenova vozila z izredno nizko kilometrino.

Pri Porscheju imajo poseben oddelek Classic, posvečen obnovi svojih štirikolesnih ikon, in med slednje je svojega konjička z oznako 959 S zapeljal nekdanji F1 dirkač Nick Heidfeld. Rezultat? Ljubitelji so sklepčni, da vozilo po prenovi izgleda lepše kot bi bilo novo.

Čeprav ima dotični Porsche 959 S zgolj 4.183 prevoženih kilometrov, ga je njegov slavni lastnik zapeljal na izrazito osvežitev. Slednja je trajala kar štiri leta, pri čemer je bila večina pogonskih sklopov nadomeščenih z novimi. Vodja tovarniške restavracije Uwe Makrutzki pravi, da je bila zamenjava smiselna in nujna, saj je imelo podvozje in pogonski prenosi kljub nizki kilometrini standardne znake staranja. Dodatno so nadgradili tudi računalniško enoto motorja, ki bo skrbela za nemoteno delovanje v prihodnjih letih.

Porsche 959 ima v zgodovini 1980-ih in 90-ih posebno mesto pri ljubiteljih superzmogljivih vozil, saj so jih izdelali zgolj 292 ter zgolj dodatnih 29 primerkov z dodatkom S. Slednji je že tako najbolj zmogljiv serijski primerek iz Stuttgarta obogatil za dodatnih nekaj konjev in mu odvzel nekaj malega kilogramov, kar je kasneje vodilo v izdelavo dirkalnika z oznako 969. Ob premieri v letu 1986 je bil to sila napreden in izredno zmogljiv avtomobil z 2,8-litrskim twin-turbo vrstnim šestvaljnikom in le 3,7 sekundami pri pospeševanju do kilometrske stotice.

Blaž Likovič
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button