AvtomobilizemNoviceNoviceTehnikaZanimivosti

Harman predstavlja storitev Ready Care

Anti-stresna terapija za volanom.

Samsungova hčerinska družba Harman je napovedala predstavitev storitve Ready Care, nekakšen nabor rešitev s področja kognitivnih prometnih motenj, navigacijskega usmerjanja brez stresa ter individualizacijo udobja. Vse z namenom izboljšanja varnosti in zmanjšanje stresa za volanom.

Sistem temelji na napredni merilni tehnologiji, ki spremlja kognitivno obremenitev voznika v realnem času in se po potrebi vmeša s prilagojenim posegom. V osnovi je tako Ready Care nekakšna varnostno-asistenčna tehnologija, ki preko zapletenega računalniškega algoritma spremlja in ocenjuje motnje med vožnjo ter predvidi kdaj bi se lahko te spremenile v nevarno situacijo. Kako tehnologija deluje v praksi?

Tehnologija, ki jo Harman imenuje “Eyes and Mind on the Road” uporablja napredno infrardečo kamero z aktivno osvetlitvijo in preko nje spremlja voznikovo obrazno mimiko (pogled oči, odprtost vek, ipd.). V primeru, da sistem zazna voznikove motnje, le tega opozori preko zvočnih in svetlobnih znakov.

Vodenje brez stresa pa voznika na želeni cilj usmeri po prometno manj obremenjeni poti ali poti z ugodnejšimi vremenskimi razmerami – odvisno od časa in lokacije torej. Tu je še individualno prilagajanje ambienta glede na želje posameznika, saj vozilo samo prepozna voznika in klimatizacijo ter recimo multimedijo prilagodi njegovemu razpoloženju. Tehnologija ima precej tako precej potenciala, kje točno pa si jo lahko obetamo pa žal nismo izvedeli.

Blaž Likovič
foto: Harman

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button