AvtomobilizemNovice

Gunther Werks 993 Speedster: Retro moderna mojstrovina

Kalifornijski predelovalec je odrezal streho Porscheja 911 iz devetdesetih.

Precej verjetno zaradi legalnih razlogov, se zgornja mojstrovina kliče 993 Speedster Remastered by Gunther Werks. V resnici gre za izvedbo njihove ideje ultimativnega brezstrešenega, zračno hlajenega Porscheja 911 (993).

Dih jemajoča umetnina kajne? Gunther Werks se z izdelavo sodobnih reinkarnacij klasičnih kupejevskih 993 ukvarja že vrsto let, že dolgo vemo, da bo njihovo število omejeno na 25 primerkov. Sedaj smo končno izvedeli kaj sledi in navdušenje je visoko. Predstavljajo namreč brezstrešnega Speedsterja, prav tako omejenega na malo serijo 25 enot, katere poganja enak zračno hlajen 4-litrski šestvaljni bokser, razvit s strani podjetja Rothsport Racing. Prejel je sicer novo nadzorno enoto, ki malenkost dvigne moč na 442 KM in 454 Nm navora, zvrti se še vedno do prijetnih 7.800 vrtljajev.

Čeprav o menjalniku še ni informacij, lahko skoraj zagotovo pričakujemo enak lahkoten Getrag G50 šeststopenjski ročni menjalnik, kot v kupejih. Iz modela s trdo streho bodo prenesli tudi športno vzmetenje. Pomembna novica je, da bodo lahko kupci pri Speedsterju izbrali med vetrobranskim steklom (kot na sliki) ali nemoteno izkušnjo polno mrčesa.

Zaradi pomanjkanja strehe, ki je pomemben del strukture, so morali dodatno okrepiti šasijo na mestu, kjer bi našli zadnja sedeža. Celoten pokrov zadnjega dela je izdelan iz ogljikovih vlaken, kot večina zunanjih panelov, v njem se skriva tudi streha iz tkanine. K togosti šasije in povečani varnosti pripomoreta varnostna kletka ter zaščitna loka za sedežema.

Rahlih popravkov je bil deležen karbonski sprednji odbijač, sprednji pokrov je 25 odstotkov lažji, na zadku najdemo »ducktail« spojler, režo za zajem zraka in 3D tiskan zaključek izpuha. Vse skupaj v privlačno celoto poveže izbira kovanih platišč, med njimi so brez dvoma najbolj zanimiva petkraka Fuchs dizajn s centralnim zaklepom.

V notranjosti najdemo armaturno ploščo iz karbonskih vlaken, ergonomsko postavljene stopalke, LED osvetlitev ob prestavljanju, dno iz karbona in školjkasta karbonska sedeža z blazinicami. O ceni trenutno še ni govora, za predelavo 993 kupejev je Gunther Werks računal okoli 465 tisočakov. Za Speedsterja bi lahko zahtevali preko 580 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Gunther Werks

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button