AvtomobilizemNovice

Grassi 044S: sodobna reinkarnacija legendarne Lancie Delta S4

Pod vodstvom italijanskega zagonskega podjetja se je prerodil znameniti reli dirkalnik.

Nadobudno italijansko podjetje Grassi Scuderia iz Milana, je na avtomobilskem šovu v Monzi navdušilo s premiero moderno prerojenega legendarnega reli dirkalnika. Grassi 004S se poklanja Lancii Delti S4, ki je v osemdesetih letih izoblikovala kraljevi razred svetovnega prvenstva v reliju.

Čudovite krivine sodobnega 044S je začrtal Giuseppe Amranu, nekdanji oblikovalec pri Alfi Romeo, ki je seveda navdih črpal pri originalni Delti S4. Gre za podobno restomod zgodbo kot pri Kimeri EVO37, kjer so za osnovo ubrali Lancio Beto Montecarlo in jo natančno preobrazili v divjo zverino s podobo originalnega modela 037B. Konkurenca namerava izdelati 37 primerkov EVO37, Grassi pa z enakim slogom 44 primerkov novodobne Delte in brez dvoma za zajeten kupček denarja – Kimera stane najmanj 540 tisoč evrov.

Pri oblikovanju ni potrebno izgubljati veliko časa, saj gre brez dvoma za čudovito delo, ki dejansko le privzdigne lepoto originala. Butični cestni dirkalnik poganja izvrsten sredinsko nameščen 3-litrski štirivaljnik podprt z dvema turbinama, ki na vsa štiri kolesa preko šeststopenjskega ročnega ali sekvenčnega menjalnika prenaša zajetnih 650 KM. Takšna moč v kombinaciji z lahkotno maso 1.200 kilogramov poskrbi, da se 044S do stotice izstreli v samo 2,9 sekunde in doseže najvišjo hitrost 300 km/h. Ker sta dinamika in oprijem prav tako ključna, moderna Delta sedi na 19-palčnih platiščih z 285 mm pnevmatikami spredaj in 305 mm zadaj, zavore pa so šestbatne s hlajenimi kolutmi.

Žiga Kolman
foto: Grassi Scuderia

Povezani članki

3 komentarjev

    1. Bi napisal podobno. Na začetku si skoraj bruhneš v usta, potwm pa prebereš članek pa ugotoviš, da sploh ni tako napačen!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button