AvtomobilizemNovice

GR Yaris se podaja v skupino Rally2

Toyota predstavlja relijaškega Yarisa za privatne ekipe.

Toyota Gazoo Racing širi ponudbo motošportnega oddelka s prihodom novega modela GR Yaris Rally2, razvitega posebej za stranke v reliju. TGR slovi po sodelovanju v različnih prvenstvih, med drugim v svetovnem prvenstvu v reliju WRC in svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu WEC, z novim dirkalnikom pa želijo premostiti vrzel med avtomobilskim športom ter serijskimi vozili.

GR Yaris Rally2 predstavlja Toyotino vrnitev na strankarski reli, predsednik družbe Akio Toyoda pa ga ocenjuje kot ključni korak k okrepitvi globalnega trga reli prvenstev. Za vozilo so pridobili homologacijski certifikat, kar odpira pot za globalno distribucijo kupcem. Prvi primerki bodo dobavljeni ekipi Rookie Racing, pod vodstvom samega Akia Toyode.

Novi reli Yaris je v vseh ozirih pripravljen za zmagovanje v svojem razredu in je za TGR predstavljal poseben izziv pri razvoju. Proces je vključeval obsežno testiranje, ki je pokrivalo več kot 15 tisoč tekmovalnih kilometrov, s povratnimi informacijami profesionalnih voznikov, voznikov začetnikov in bodočih strank.

Za pogon novega GR Yaris Rally2 skrbi turbinsko podprti 1,6-litrski vrstni trivaljni bencinski motorjem, za prenos moči na vsa štiri kolesa sta zadolžena petstopenjski sekvenčni menjalnik in diferencial z delno zaporo. Sistem vzmetenja uporablja vzvode MacPherson, zavorni sistem pa se razlikuje za brezpotne in asfaltne površine. Podvozje GR Yarisa Rally2 v dolžino meri 3.995 mm, 1.820 mm v širino in ima nastavljivo višino, z maso 1.230 kg (vključno z eno rezervno pnevmatiko) pa vozilo izpolnjuje predpise organizacije FIA.

GR Yaris Rally2, ki bo predvidoma debitiral na reliju Monte Carlo, predstavlja Toyotino zavezanost avtomobilskemu športu za stranke, katere cilj je s sinergijo razvoja avtomobilskega športa in serijskih vozil izdelati še boljše avtomobile.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button