AvtomobilizemNovice

Gordon Murrayjev poklon Nikiju Laudi

Dirkaški Gordon Murray Automotive T.50s za 25 izbrancev.

Luč sveta je ugledala še druga sodobna kreacija Gordona Murray, ki nosi zelo odmevno ime. Izključno dirkaška izpeljanka T.50 hiperšportnika razkritega lansko leto, je nastajala vzporedno s klasičnim modelom, kljub temu pa ga bodo začeli izdelovati šele, ko bo končana proizvodnja 100 cestnih primerkov – predvidoma januarja 2023.

Kaj torej je T.50s Niki Lauda? Ultimativna dirkaška igračka za 25 srečnih kupcev, ki bodo morali zanj odšteti vratolomnih 3,58 milijona evrov. Zanimiva je primerjava z Lotusom Elise, zabaven in lahkoten nedeljski športnik tehta 898 kilogramov. T.50s se mu smeji v obraz, kljub svoji velikosti, dvakrat večjemu motorju s trikrat toliko valji je na tehtnici pokazalo le 852 kilogramov. No, če smo pošteni do Lotusa, prav zaradi vseh teh številk GMA T.50s Niki Lauda stane kar 90-krat več.

Vendar bo vreden svojega denarja, saj poleg impresivno nizke mase na sredini tiči močnejša izvedenka standardnega 3,9-litrskega atmosferskega V12, ki se zvrti do 12.100 vrtljajev. Cosworthova mojstrovina namesto 663 KM ponuja 735 KM. Takšen rezultat so dosegli z izboljšanimi glavami cilindrov, novo odmično gredjo, višjim kompresijskim razmerjem in dodatnim dovodom zraka s strešnim zračnikom. Standarden motor je že najlažji serijski V12 do sedaj, a inženirjem ga je uspelo olajšati za 16 kilogramov, skupno jih ima le 162.

Pretikanje prestav tokrat ne bo potekalo preko ročnega menjalnika, raje so se odločili za šeststopenjski sekvenčni Xtrac menjalnik. V standardni konfiguraciji prestavnih razmerij bo dosegel končno hitrost 338 km/h, za vožnjo na krajših stezah bodo vgradili zobnike s skrajšanim razmerjem, kar bo znižalo hitrost na 274 km/h. Čeprav je sorodstvo med modeloma T.50 in T.50s opazno, si ne delita prav nobenega karbonskega elementa zunanjosti. Novo zadnje krilce je 1.758 mm široka pošast, dopolnjujejo ga mnogi aerodinamični dodatki, ki skupaj z zadnjim ventilatorjem ustvarijo 1.500 kilogramov potiska k tlom.

T.50s Niki Lauda je prejel še nove vzmeti, blažilnike in ojačitve, vse z mislijo na dirkaško uporabo. Za zaviranje poskrbi Brembov zavorni sistem s karbon-keramičnimi zavornimi koluti, 18-palčna kovana magnezijeva platišča pa so obuta v Michelinove dirkaške pnevmatike.

Vsak izdelan primerek bo povezan z eno od 25 zmag, doseženih z Murrayjevimi dirkalniki v Formuli 1. Poseben paket doživetja bo kupcem ob oblikovanju svojega konjička omogočil neposreden stik z Gordonom samim, pred predajo bodo organizirali tudi dan na dirkališču, kjer bodo dokončno nastavili voznikov prostor po željah stranke. Za razliko od ostalih ekskluzivnih dirkaških avtomobilov, bo poleg T.50s priložena oprema za vzdrževanje in natakanje goriva na stezi, tako za uporabo ne bo potrebna podpora proizvajalca.

Žiga Kolman
foto: GMA

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button