AvtomobilizemNovice

Giulia GTA zagrizla v asfalt

VIDEO: Uradna premiera najbolj športne Alfine limuzine ta hip.

Med novimi vozili na asfaltu lahko pozdravimo Alfa Romeo Giulio GTA in njeno še bolj divjo različico GTAm. Izvedenki s kratico Gran Turismo Alleggerita, ki ponazarja najbolj markantne mejnike pri italijanski znamki in v prevodu označuje lažji gran turismo avtomobil, sta vendarle tu. Osnovo kakopak tvori »štiriperesna« Giulia z njenim 2,9-litrskim bi-turbo agregatom, ki v primeru GTA izvedenke zmore neskromnih 540 KM, kar jo do stotice požene v zgolj 3,6 sekunde. Če dodamo, da je za simfonijo iz centralno nameščenega izpuha poskrbela Akrapovičeva ekipa, potem veste, da bo zven ubran po pravih notah!

Italijani so velik poudarek namenili aerodinamiki in shujševalni kuri, zato sta obe GTA izvedenki intezivno grajeni iz ultralahkih materialov. 20-palčna platišča se pritrdijo le z eno zaporno matico, nabor opreme za doplačilo pa je skoraj nesramno dolg. Nekaj podobnega bi lahko rekli za ceno, saj je potrebno za dirkaško usmerjeno Giulio GTA s kopico nadgradnje in 100 kg manj od Quadrofoglio odšteti vsaj 176.500 evrov, za aerodinamično še bolj izpopolnjeno izvedenko GTAm pa dodatnih pet tisočakov več.

 

Vendar Giulia GTA ni le nesramno draga, temveč prava apeninska mojstrovina, ki ne skriva svojih sorodnih genov z najbolj športnimi italijanskimi vozili. Več v spodnjem prispevku o načrtovanju in razvoju vozila, katerega serija je omejena na 500 primerkov.

Blaž Likovič
foto: Alfa

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button