AvtomobilizemNovice

FV Frangivento Sorpasso: Nov član italijanske superšportne konjenice

Italijanskega superšportnika Sorpasso GTXX poganja 850 konjski V10.

Pa imamo še en nov superšporten avtomobil. Zdi se, da skoraj vsak teden manj znan proizvajalec predstavi svojo vizijo superšportnika, tokrat se z novo kreacijo predstavlja FV Frangivento. Neobičajno oblikovan Sorpasso je delo podjetja iz Turina in soustanovitelja ter oblikovnega direktorja Giorgia Pirole. Pri dizajnu so ga navdahnile mojstrovine, kot sta Ferrari Dino in Lamborghini Miura, čeprav je temu glede na končen rezultat težko verjeti. Dvomljiv je tudi začetek proizvodnje, a potrjujejo, da bodo prvi primerki že konec julija zapeljali v Monte Carlo in Združene arabske emirate.

Posvetimo se nekoliko bolj podrobnim podatkom. Ponujeni bosta dve izvedenki Sorpassa, z oznako Stradale in GTXX. Oba uporabljata V10 motor in štirikolesni pogon, v Stradaleju bo atmosferski s 610 konji, GTXX pa prejme dodatno aerodinamiko v slogu GT3 dirkalnikov in kompresijsko podprt desetvaljnik z 850 KM. Kljub vsemu bo ostal popolnoma cestno legalen. Pri obeh je zaradi karbonske zasnove masa odmerjena pri približno 1.300 kilogramih, zmogljivejši GTXX se bo lahko tako do stotice izstrelil v 2,9 sekundah in dosegel maksimalno hitrost 345 km/h.

Vpogleda v notranjost nam še niso ponudili, bo pa le ta polna kvalitetnega usnja in alkantare, kot se za unikaten italijanski avtomobil spodobi. Posebnost notranjosti bo vsekakor sistem imenovan Avatar Driver System, ki opravlja nalogo inteligentnega kopilota, z nastavljivimi človeškimi funkcijami, s katerim bo lahko voznik komuniciral, kot da bi bil pravi sopotnik. Sliši se precej depresivno, mar ne?

Stranke bodo lahko svoje želje prilagajanja izrazile že ob samem oblikovanju Sorpassa, ki naj bi jim bil dostavljen že v 150 dneh po oddaji naročila. Med drugim so na seznamu partnerjev in dobaviteljev velika imena, kot so Brembo, Sparco, OZ in Pirelli. Koliko bodo zaračunali za osnovnega Sorpassa še ni znano, vsekakor ne malo, na kar se sicer premožni naročniki ne bodo ozirali.

Žiga Kolman
foto: FV Frangivento

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button