AvtomobilizemNovice

Fordovo podjetje Latitude AI bo skrbelo za razvoj avtonomnih sistemov

Latitude AI je Fordovo hčerinsko podjetje za napredovanje tehnologij samovozečih vozil.

Ford je pred kratkim ustanovil hčerinsko podjetje Latitude AI, ki jim bo pomagalo pri napredovanju razvoja sistemov za avtonomno vožnjo in tehnologij za samodejno vožnjo brez voznika. Z novo družbo povečujejo število strokovnjakov usposobljenih za razvoj področij, kot so robotika, programska oprema, senzorji in sistemsko inženirstvo, saj bodo na ta način pospešili svoja prizadevanja za izdelavo samovozečih vozil.

Latitude AI, s sedežem v Pittsburgu in dodatnimi inženirskimi centri v Dearbornu, Palo Altu ter prihajajočo testno stezo v Greenvillu, bo skrbelo za spreminjane uporabniške izkušnje avtonomne vožnje, ki na dolgi rok pomaga pri zmanjšanju stresa med vožnjo, udobju med zastoji in pri omejevanju nezgod. Po raziskavah podjetje INRIX naj bi povprečen voznik v ZDA, na letni ravno za volanom presedel skoraj 100 ur.

Latitude podpira Fordovo lanskoletno strateško preusmeritev v tehnologije samodejne vožnje za osebna vozila. V novem podjetju bodo zaposlili približno 550 članov, ki so prej na enakih področjih delovali v sklopu podjetja Argo AI. Ekipa Latitude je veliko svojih izkušenj s področja samodejne vožnje, vključno z orodji za razvoj programske opreme in infrastrukture, uporabila pri razvoju naprednih sistemov za pomoč vozniku ADAS v sklopu Fordovega sistema BlueCruise, ki je že poskrbel za preko 80 milijonov kilometrov prostoročne vožnje.

Sammy Omari, izvršni direktor za tehnologije ADAS pri Fordu, bo opravljal tudi nalogo direktorja pri mladem podjetju Latitude. »Verjamemo, da bo tehnologija samodejne vožnje pomagala izboljšati varnost in hkrati omogočila povsem nove izkušnje, ki bodo zmanjšale stres, v prihodnosti pa bodo voznikom pomagale sprostiti čas,« je dejal Omari. Tako kot številni veliki avtomobilski proizvajalci, tudi pri modrem ovalu vidijo prihodnost samodejne vožnje in poskušajo napredovati potrebno tehnologijo, ki bo na voljo v vozilih naslednje generacije.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button