AvtomobilizemNovice

Fordov korak k hitrejšemu polnjenju električnih vozil

Raziskovalci iz Fordovega razvojnega oddelka in univerze Purdue so naredili pomemben zgodnji korak v smeri preprostega in predvsem krajšega polnjenja električnih vozil.

Z raziskovalnim zavezništvom si strokovnjaki obeh skupin prizadevajo razviti nov, patentiran kabel za polnilnice, tega pa bi združili s tehnologijo polnjenja vozil, ki je trenutno v razvoju, in bi tako z brezhibnim polnjenjem uporabnikom še bolj olajšali prehod na električna vozila.

Raziskovalci iz univerze Purdue se osredotočajo na alternativno metodo hlajenja z zasnovo polnilnega kabla, ki lahko zagotavlja večji tok. Kabel kot aktivno hladilno sredstvo uporablja tekočino, ki lahko s spremembo iz tekočega stanja v paro pomaga odvesti več toplote iz kabla – to je ključna razlika med tem kablom in sedanjo tehnologijo tekočinskega hlajenja na trgu.

Ta inovacija bi lahko nekega dne zagotavljala bistveno večjo moč kot je na voljo z današnjimi vodilnimi sistemi, kar bi omogočilo hitrejše polnjenje električnih vozil, če bi vzporedno razvijali tudi polnjenje vozil in druge tehnološke izboljšave. Končno bi to lahko privedlo do tega, da bi električna vozila napolnili tako hitro, kot dolijemo gorivo v vozilo z motorjem z notranjim zgorevanjem na običajni bencinski črpalki. Čeprav kabel za hitro polnjenje še nekaj časa ne bo na trgu, saj so raziskave še v teku, profesor Mudawar že 37 let razvija načine za učinkovitejše hlajenje elektronike, pri čemer izkorišča prednosti zajema toplote, do katerega pride, ko tekočina prehaja v paro.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button