AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Fordov center za 3D-tiskanje

Do konca leta bo s proizvodne linije v Kölnu zapeljal prvi Fordov povsem električni serijski model v Evropi. Ford v okviru priprav ne le preureja svoje proizvodne zmogljivosti za kölnski center za elektrifikacijo, temveč tudi povečuje učinkovitost in trajnost proizvodnih procesov ter pri tem spodbuja digitalizacijo in industrijo 4.0.
Najnovejša inovacija je odprtje novega centra za 3D-tiskanje. V njem dvanajst tehnološko zelo naprednih 3D-tiskalnikov izdeluje najrazličnejše plastične in kovinske komponente, od tistih, ki so dolge le nekaj centimetrov in tehtajo samo 30 gramov, do z največjim 3D-tiskalnikom v centru izdelanih elementov, ki so dolgi do 2,4 metra, široki 1,2 metra in visoki 1 meter ter tehtajo 15 kilogramov.

Poleg prilagodljivosti lahko 3D-tiskanje pri majhnih količinah prihrani tudi čas in denar – do 80 odstotkov v primerjavi z običajnim postopkom brizganja, pri katerem je izdelava ustreznega kalupa zelo zapletena. Ne smemo pozabiti niti na trajnostni vidik: za 3D-tiskanje potrebujemo bistveno manj materiala, zdrobljena zrnca pa lahko ponovno uporabimo. Ekipa za proizvodnjo in materiale v Fordovem raziskovalnem in inovacijskem centru v Aachnu trenutno pripravlja pilotni projekt za recikliranje granulata za 3D-tiskanje.

Postopek 3D-tiskanja je pri Fordu v Kölnu prisoten že dalj časa. Že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so inženirji v razvojnem centru Merkenich začeli 3D-tiskati komponente za testna vozila in prototipe. Ford je postavil standarde na tem področju dodatne proizvodnje. Leta 2019 je na primer Fordovemu centru za raziskave in inovacije uspelo izdelati največji kovinski del, ki je bil kadar koli izdelan s 3D-tiskanjem. To je bil aluminijast sesalni kolektor za motor Forda F-150, ki ga je predelal pokojni Ken Block, nepozabna legenda driftanja.

V Fordovi tovarni v Valencii v Španiji imajo v laboratoriju za 3D-tiskanje posebno ekipo – ta je pripravila katalog 5000 delov, ki jih je mogoče natisniti, in ponujajo rešitve za različne faze proizvodnega procesa v tovarni. Samo v letu 2021 je oddelek uspešno ustvaril skupno 20.000 natisnjenih delov, pri čemer lahko zaposleni po potrebi zahtevajo ali predlagajo nove dele.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button