AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Ford razgrnil svoje električne ambicije

Pro modrem ovalu imajo velike apetite v »elektro pogači«.

Tudi onkraj Atlantika se odvija mini električna revolucija in njihovi lokalni proizvajalci, kjer pričakovano izstopa Ford, lovijo val inovacij, ki jih elektrifikacija prinaša. In kakšen je pravzaprav Fordov poslovni načrt na področju električnih vozil, so nam pred dnevi zaupali na krajši tiskovki.

Že prihodnje leto želijo proizvesti 600.000 električnih vozil, kjer izstopata modela F-150 Lightning in Mustang Mach-E, v letu 2026 pa želijo preseči mejnik dveh milijonov prodanih električnih vozil.

Da bi vse to dosegli, so precej svojega zaslužka investirali v dolgoročne pogodbe pri dobavi surovin, ki so iz dneva v dan bolj ključne za stabilno proizvodnjo. Čeprav je povpraševanje po elektrificiranih vozilih na domačem ameriškem trgu še vedno precej nizko, veliko stavijo na svoj obrat v nemškem Kölnu, od koder bodo prihajali »električarji« za evropski trg.

Svoje namere so podkrepili z raznolikostjo dobaviteljev in njihovih produktov, pri čemer so izpostavili različne surovine za sestavljanje električnih baterij. Raznolikost omogoča stabilno in neprekinjeno dobavo oziroma ima bistveno manjši vpliv v primeru pomanjkanja določenega sestavnega elementa. Veliko stavijo na t. i. LFP baterijske celice, ki so podzvrst litij-ionskih enot. Znane so po visoki gostoti energije, dolgem življenjskem ciklu ter stabilnosti pri visokih temperaturah, zato odločitev Forda ne preseneča.

Blaž Likovič
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button