AvtomobilizemNovice

Ford Puma ST Powershift za širšo publiko

Elektrifikacija in samodejni menjalnik za strupeno Pumo ST.

Igrivi Fordov mali SUV se predstavlja v drugi nabrušeni ST različici, ki je 1,5-litrski trivaljni motor nadomestila z manjšim litrskim EcoBoost strojem, v povezavi s hitro pretikajočim Powershift samodejnim menjalnikom. Tako postaja Puma ST dostopnejša širši publiki navdušencev nad zabavnimi malimi avtomobili.

Nova generacija Ford Pume se je javnosti v športni različici ST predstavila že pred dvema letoma, ko so mojstri motošportnega oddelka Ford Perfomance v nos vgradili 1,5-litrski prisilno polnjen trivaljni motor z 200 KM in ga povezali z entuziastičnim šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Letos so ponudbo razširili z nekoliko bolj prijazno izvedenko, katero poganja priznani litrski EcoBoost trivaljnik s podporo 48-voltnega blago-hibridnega sistema, ki ustvari 170 KM in 248 Nm navora. Za prijetnejšo vozno dinamiko bo poskrbel sedemstopenjski dvosklopčni samodejnim menjalnik Powershift z obovolanskima ročicama, hkrati se bo takšna Puma ST bolje znašla v vsakodnevnih situacijah.

Pogonski agregat Pume ST Powershit je najmočnejša iteracija litrskega EcoBoost motorja, hibridna polovica pa manj skrbi za izboljšanje ekonomičnosti in bolj za krepitev zmogljivost. Sistem se aktivira hitreje kot pri ostalih modelih, dalj časa ponuja visok navor in po potrebi odklene dodatnih 10 konjskih moči pri pospeševanju. Puma ST s samodejnim menjalnikom je prejela enak športni izpušni sistem s tehnologijo aktivnih loput, ki poskrbi za rohnečo zvočno spremljavo od dinamični vožnji. Čeprav nekoliko nazaduje na področju moči v primerjavi z večjim bratom, vseeno ponuja prijetne pospešek do stotice v 7,4 sekundah, hkrati lahko povrne denarnici prijazno povprečno porabo le 6,3 litrov.

Pod prikupnim površjem se skrivajo enake tehnične rešitve in nadgradnje kot pri klasični Pumi ST. Pohvali se z izboljšanim vzmetenjem s 50-odstotnim povečanjem trdote, dodatnimi ojačitvami proti neželenem nagibanju, frekvenčno odzivnimi blažilniki, 25 odstotkov bolj odzivnim krmiljenjem, močnejšim zavornim sistemom s 325 mm diski spredaj in vektoringom navora, za lepše speljevanje iz ostrih zavojev.

Pumo ST Powershift bomo od povprečja ločili po novi ekskluzivni azurno modri karoserijski barvi, globljem sprednjem odbijaču, ki za 80 odstotkov poveča potisk k tlom v primerjavi s standardnim modelom, večjim zadnjim krilcem, zadnjim difuzorjem in 19-palčnih lahkih platiščih. Zunanjost krasijo številni elementi odeti v črnino in značilna sprednja maska z logotipom ST. Notranjost nadaljuje športno tematiko s parom športnih sedežev odetih v material Sensico, športnim volanom in unikatnimi grafikami merilnikov.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button