AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnost

Ford prvič v Evropi z napredno tehnologijo vožnje »brez rok«

Prste stran in oči na peclje trdijo pri modrem ovalu.

Za Ford so minuli aprilski dnevi precej prešerni, saj jim je uspelo na ceste Starega kontinenta pripeljati napredno asistenčno tehnologijo, ki omogoča drugi nivo samodejne vožnje. Elektronika je prestala 102 milijona prevoženih kilometrov po kanadskih in ameriških cestah, tokrat pa je preko britanskih magistral potrkala na vrata Evrope.

Celotna kampanja poteka pod sloganom »hands-off, eyes-on« (ang. roke stran, oči na peclje) in bo kupcem električnega Forda Mustanga Mach-E omogočila dokup sistema BlueCruise. Ta omogoča avtonomno spremljanje cestnih oznak, hitrostnih omejitev in spreminjajoče se prometne razmere da lahko nadalje upravlja krmiljenje, pospeševanje, zaviranje in menjavo ter sam položaj na izbranem voznem pasu. Hkrati vzdržuje varno razdaljo do vozil spredaj, tudi med gnečo oziroma zastoji.

 

Kljub večji sproščenosti za volanom je sistem dodatno opremljen z infrardečo kamero, ki spremlja stanje voznika oziroma njegovo pozornost. Tehnologija omogoča vožnjo po približno 3.700 kilometrih britanskih cest, kolikor so jih odobrili tamkajšnji odgovorni, zato si lahko kmalu obetamo širitev tudi po preostalih državah Evrope.

Blaž Likovič
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button