AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnost

Ford preizkuša nove tehnologije

Številne aplikacije voznikom omogočajo, da se izognejo zastojem, zaporam cest in prometnim nesrečam.

Obvestila se običajno pošiljajo na mobilne telefone. Lahko se zgodi, da takšna obvestila ne razlikujejo med prometnimi in drugimi informacijami ter ne upoštevajo lokacije naprave. Ford zdaj preizkuša varen in učinkovit sistem sporočil, ki pošilja posodobljene informacije neposredno vozilom. To bi lahko pripomoglo k bolj tekočim prometnim ekosistemom ter varnejšim in bolj trajnostnim mestom.

V pilotnem projektu Ford sodeluje z mestnim svetom občine Alcobendas v Madridu ter tehnološkima podjetjema Indigitall in RadMas, da bi Fordov sistem za komunikacije, razvedrilo in povezave SYNC 3 s funkcijo AppLink povezali z aplikacijo mestnega sveta Alcobendasa. Zdaj bodo tamkajšnje mestne oblasti lahko obvestila o dogodkih, kot so prometne nesreče, zapore cest in zastoji, v realnem času pošiljale voznikom Fordovih vozil v bližini dogodka. Sporočila so geografsko specifična, da se izbrane in ustrezne informacije prilagodijo lokaciji vozila. Te informacije se prikažejo na zaslonu vozila, da bi se izognili morebitnemu odvračanju pozornosti s pogledom na pametni telefon.

Projekt Ford Mobility je preizkus možnosti za postopno vključevanje vozil v virtualne informacijske sisteme za voznike, ki bodo dopolnili tradicionalne prometne znake in table z informacijami. Povezovanje pametnih vozil s pametnimi mesti bo pripomoglo k boljšemu poznavanju okolja ter prispevalo k bolj prijaznim mestom in bolj trajnostnemu poslovanju. Anonimizirani podatki, ki jih bo zbral Ford, bodo lahko pri izboljšavah pomagali tudi drugim mestom.

“Ta projekt ima tri vidike. Po eni strani mestni svet združuje zelo velika podjetja z drugimi majhnimi ali nastajajočimi podjetji, ki imajo prav tako fantastične projekte. Po drugi strani je Alcobendas odličen urbani laboratorij. In tretjič: sodelovanje med javnim in zasebnim sektorjem je temeljnega pomena za razvoj mesta,” je povedal Rafael Sánchez Acera, župan Alcobendasa.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button