AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Ford na najvišjem prostotoječem plezalnem stolpu

Tisti, ki trpijo za vrtoglavico, naj raje pogledajo stran, saj je Ford z ambicioznim izzivom osvojil nove višave – Ford Explorer Plug-In Hybrid stoji na najvišjem prostostoječem plezalnem stolpu na svetu.

Navdihnjen s pustolovskim konceptom “raziskovalci nikoli ne odnehajo”, ki ga pooseblja Fordov elektrificirani, sedemsedežni SUV za vse poti, je avtomobilski proizvajalec povabil norveške plezalce, da se 31. julija povzpnejo na 47-metrski plezalni stolp OVER in z najhitrejšim časom osvojijo brezplačno dvoletno uporabo vozila. Za drzen izziv Explore New Heights (Raziščite nove višine), zasnovan v znamenju pustolovskega duha in odločnosti, ki spodbujata Fordove stranke z aktivnim življenjskim slogom, je podjetje izdelalo posebno platformo, da je lahko Explorer Plug-In Hybrid stal na vrhu previsa stolpa, ki vzbuja strah in trepet.

Projekt so načrtovali šest mesecev – med drugim so inženirji in arhitekti opravili podrobne raziskave, s katerimi so zagotovili, da bo stolp varno prenesel dodatno težo ploščadi in SUV-ja. Ford je v sodelovanju s prvakom v plezanju Martinom Mobråtenom soustvaril zahtevno smer od tal do vozila, ki bi tekmovalce spodbudila k odkrivanju novih meja. Težke ovire in spektakularni skoki so bili zasnovani tako, da so preizkusili tudi najbolj izkušene plezalce.

 

Stolp OVER so v Lillesandu na jugu Norveške odprli junija 2021. Visok je 47 metrov in z njega je mogoče videti čez polovico preliva Skagerrak do sosednje Danske. Glavna struktura stolpa je izdelana iz masivnega lesa, na vseh štirih straneh pa je 44 metrov aluminijastih plezalnih površin. Za še večji izziv je Ford v sodelovanju z upravitelji stolpa OVER in Martinom Mobråtenom plezalno površino razširil z razgledne ploščadi na sam vrh stolpa – finalisti so morali premagati celotno višino stolpa, da bi med merjenjem časa priplezali do platforme, na kateri stoji Explorer Plug-In Hybrid.

Štirinajst vrhunskih plezalcev se je pomerilo v kvalifikacijah na kratki progi, najboljših šest pa se je pomerilo v finalnem izzivu. Zmagovalec je postal 21. letni Leo Ketil Bøe iz Bergna, ki je za zahtevni vzpon potreboval 3 minute in 33 sekund in si tako zagotovil uporabo modela Explorer Plug-In Hybrid, visoko pa je dvignil tudi pokal – repliko stolpa OVER v merilu 1/100, natisnjeno s 3D tiskalnikom.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button