AvtomobilizemNovice

Ford Mustang Super Cobra Jet 1800

Ford Performance je danes predstavil nadaljnji razvoj svojih prizadevanj na področju motošporta na električni pogon z dirkalnikom Mustang Super Cobra Jet 1800, agresivno nadgradnjo modela Mustang Cobra Jet 1400, aktualnega svetovnega rekorderja največje organizacije za avtomobilske dirke na svetu NHRA (National Hot Rod Association). Z njim naj bi izboljšali svetovni rekord Cobre Jet 1400 za električna vozila s polno karoserijo na četrt milje (0,40 km), ki znaša 8,128 sekunde pri hitrosti 171,97 milje na uro (276,76 km/h).

Ekipa se je pod vodstvom Ford Performance vrnila k risalni deski in se posvetila izboljšavam in nadgradnji podvozja, pogonskega sklopa in nadzornih sistemov. Ford Performance se je nato v skladu z opravljenim delom in izboljšavami standardnega ‘paketa’ Cobra Jet odločil, da ponovno uporabi slavno ime Super Cobra Jet, ki je bilo prvič na voljo z Mustangi modelnega leta 1969.

Super Cobra Jet 1800 uporablja enake štiri pretvornike PN-250-DZR v povezavi z dvema paroma motorjev DS-250-115 kot prej, a jih zdaj dopolnjuje novi menjalnik podjetja Liberty, z energijo pa jih oskrbuje popolnoma prenovljen, lažji sistem baterij, ki sta ga zasnovala Ford Performance in MLe Racecars. Moč se prenaša na prenovljen zadnji del, ki ga odlikujejo izboljšana geometrija vzmetenja PMR in večje pnevmatike za dirke v pospeševanju Mickey Thompson za optimizacijo speljevanja.

Poleg naskoka na nov rekord za električno vozilo s polno karoserijo bo Super Cobra Jet 1800 na dogodku NHRA v tej sezoni poskušala postaviti tudi rekorda v najhitrejšem pospeševanju električnega vozila iz mirovanja do 60 milj na uro (96,56 km/h) in najhitrejšem pospeševanju električnega vozila z dvokolesnim pogonom iz mirovanja do 60 milj na uro (96,56 km/h). Na voznikovem sedežu bo predvidoma sedel soustanovitelj podjetja MLe Racecar in uradni testni voznik programa Pat McCue.

Rudi Leskovec
foto: ford

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button