AvtomobilizemNovice

Ford GT Holman Moody Heritage Edition: Poslednji hura edinstvenih GT-jev

Modri oval predstavlja poslednjo posebno izdajo superšportnika GT.

Ford z najnovejšo in povsem zadnjo omejeno izdajo GT-ja, že drugič obeležuje zgodovinsko osvojitev prvega, drugega in tretjega mesta na 24 urni vztrajnostni dirki v Le Mansu leta 1966.

Poslednjo historično obarvano serijo Forda GT so poimenovali Holman Moody Heritage Edition, v čast dirkaške ekipe, ki je skupaj s Shelby American na dirki nastopila z zbirko GT40 MKII dirkalnikov. Njihov avtomobil s številko 5, odet v zlato in rdečo poslikavo, je v skupni razvrstitvi zaključil na tretjem mestu, takoj za dvema članoma ekipe Shelby.

V čast izjemnem dosežku, je tudi sodobna reinkarnacija obarvana v kombinacijo zlate karoserijske barve, s kontrastnimi rdečimi površinami. Za razliko od originala, je novi GT Hollman Moody opremljen še s črno obarvanimi 20-palčnimi platišči, aerodinamičnimi elementi na odbijačih, zadnjim difuzorjem in zračnimi režami ob robu steklenega pokrova motorja.

V notranjosti ga bomo od povprečnega GT-ja ločili po radodarni količini karbonskih vlaken – pragovi, armaturna plošča, sredinska konzola in vstavki vrat z dodatkom dirkaške številke 5. Tudi školjkasta sedeža sta izdelana iz karbona, vendar sta zaradi udobja oblečena v kombinacijo alkantare in usnja, celotno kabino pa povežejo zlati šivi. Zlata tematika je vidna tudi na različnih gumbih, stikalnih in nenazadnje na zlato obarvanih obvolanskih prestavnih ročicah.

Mehansko se omejena izdaja Forda GT ne razlikuje od standardne različice, še vedno ga poganja odličen sredinsko nameščen 3,5-litrski EcoBoost V6, podprt z dvema turbopuhaloma, ki na zadnji kolesni par preko sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika pošilja 660 konjskih moči. Kljub razkritju nove in hkrati zadnje zapuščinske (Heritage) omejene serije, Ford ni objavil cene avtomobilov, niti načrtovanega števila primerkov. Večina prejšnjih izdaj je bila omenja na 50 enot, z izjemo 27 primerkov ’66 Heritage Edition iz leta 2017, izdelanih v čast zmagovalnemu GT-ju.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button