AvtomobilizemNovice

Ford Bronco Raptor udaril kot strela z jasnega

Z marcem bo modri oval severnoameriške kupce razvajal z divjim Broncom Raptor.

Kot neukroten divji konj je čez puščavo pridirjal novi Bronco Raptor, najnovejši član Fordove družine visoko zmogljivih terenskih borcev. Ameriški kupci se ga bodo razveselili že z mesecem marcem, v Evropi žal ne pričakujemo, bi pa lahko prikazal novo tehnologijo in nadgradnje, pričakovane za novo generacijo Rangerja Raptor.

Za razvoj Bronca Raptor so zaslužni pri oddelku Ford Performance, za lažje kljubovanje zahtevnim razmeram pa so ga oborožili s številnimi izboljšavami v primerjavi s standardnim modelom. Šasija je močno predelana, povečana je oddaljenost od tal in širši so koloteki. Končna številka moči še ni uradno potrjena, a Ford zatrjuje, da motor proizvede okoli 400 konjskih moči.

Prilagojena jeklena šasija klasičnega Bronca se ponaša z višjimi blažilniki in sprednjo ter zadnjo osjo po meri dirkalnikov, kakršni so preizkusili že z reliaško različico Bronco DR. Ti novi osi razširita koloteke za 218 mm, medtem ko Raptor sedi kar 122 mm višje od običajnega modela. Delno aktivni blažilniki s posebnimi nastavitvami in senzorji na vsakem koncu vozila, redno spremljajo situacijo ter prilagajajo delovanje. Večji hod vzmetenja je inženirjem omogočil namestitev zajetnih 37-palčnih terenskih pnevmatik, ovitih okoli 17-palčnih platišč.

Del ključnih izboljšav so tudi dodatne ojačitve podvozja, z debelimi kovinskimi ploščami, ki ščitijo sprednji odbijač, motor, menjalnik in pogonsko os. Dodatne okrepitve so namenili še sami karoseriji, z ojačitvijo stebričkov B in C, kar pripomore k torzijski stabilnosti.

Novega Bronco Raptor bo poganjal turbinsko podprt 3-litrski šestvaljni bencinski motor, s približno 400 konjskimi močmi, povezan z 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Za lažji nadzor na različnih podlagah, so pri Fordu pripravili kar sedem voznih profilov, vključno s popolnoma novim načinom Baja, za maksimalen izkoristek v peščenih razmerah.

Raptor preobrazbo zaokrožuje bolj agresivno oblikovanje, ki izkorišča dodatno pridobljene mere v višino in širino, kupci pa bodo lahko tako kot pri običajem modelu Bronca, za več svobodnega užitka izkoristili odstranitev vrat ali strešnih panelov.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button