AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Fisker Project Ronin bo obrodil štirivratnega športnega kupeja

Fisker se pripravlja na razkritje tretjega modela, natančneje britansko razvitega štirivratnega električnega super GT-ja, z rekordnim dometom.

Ameriško podjetje električnih vozil Fisker, nas razvaja z dražilcem naslednjega projekta Ronin, ki bo obrodil visoko zmogljivega štirivratnega GT-ja, s katerim želijo konkurirati Porscheju Taycan, obenem napovedujejo največji domet med vsemi trenutnimi električnimi avtomobili.

Z razvoj novega električnega športnika bodo zadolženi v Fiskerjevem britanskem oddelku Magic Works, velika premiera pa je napovedana za avgust naslednje leto. Pod dizajn novega modela se je pričakovano podpisal kar ustanovitelj in direktor podjetja, Henrik Fisker, ki je svojo oblikovalsko pot odlično zastavil že z nekaterimi prekrasnimi umetninami – Aston Martina DB9 in V8 Vantage, BMW Z8 ter številni drugi. Kljub električni zasnovi Ronin prevzema tradicionalno podobo GT-ja s spredaj nameščenim motorjem, saj ga opredeljujeta dolg sprednji pokrov, zašiljen nos in maska posejana z LED svetilnimi elementi.

Sprednji kolesi prekrivajo postavni kolesni loki, vetrobransko steklo je precej položno, na boku namesti klasičnih vzvratnih ogledal najdemo dve kameri, kar malenkost pripomore k aerodinamiki. Sicer precej elegantna končna podoba, se močno nanaša na prvi Fiskerjev serijski avtomobil Karma iz leta 2011. Kot že rečeno, bodo za razvoj novinca poskrbeli v inženirskem centru Fisker Magic Works v Združenem kraljestvu, nadzorna naloga bo pripadala Davidu King, nekdanjem možu v vodstvu Aston Martina.

»Cilj je doseči najdaljši doseg na svetu med serijskimi električnimi avtomobili, v kombinaciji z izjemno visoko stopnjo zmogljivosti,« je povedal predsednik uprave Henrik Fisker. »Projekt Ronin bo služil kot predstavnik naših lastnih inženirskih, pogonskih in programskih zmogljivosti.«

Razvojno ime modela je navdahnil istoimenski akcijski triler, z znamenitimi avtomobilskimi pregoni. Sam razvoj projekta se je začel že lansko leto, namen je izdelati futurističnega Grand Tourerja primernega za udobno potovanje na daljše poti, s prostornostjo za štiri odrasle potnike in njihovo prtljago. Za snovanje bodo posegali po najnaprednejših lahkotnih materialih, saj bodo le tako dosegli željen rekorden domet. Med drugim bo Ronin opremljen z aktivno aerodinamiko in inovativno zasnovo baterije, ki bo postala del strukture vozila. Unikatno odpirajoča vrata bodo odprla prestižno notranjost odeto v trajnostne veganske materiale.

Žiga Kolman
foto: Fisker

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button