AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Fisker Pear je novi električni SUV z letnico 2024

Fikserju Ocean bo sledil še drugi povsem električen SUV Pear.

Ameriško podjetje električnih vozil predstavlja podrobnosti prihajajočega drugega modela Pear, s katerim bodo nastopili na dostopnejšem spektru, s ceno pričakovano pod 29.900 dolarji (28.700 evrov). Medtem, ko bo nedavno predstavljeni model Ocean nastajal v sosednjem Gradcu z novembrom letos, bodo manjšega brata izdelovali v novem obratu v Ohiu, v ZDA.

Pear oziroma krajše za »Personal Electric Automotive Revolution«, bo po merilih konkurenca petsedežnim družinskim električarjem, kot so Volkswagen ID.3, Cupra Born in Renault Megane E-Tech Electric, vendar bo s svojimi proporcijami in rahlo SUV obarvanim dizajnom, nastopil v samosvojem segmentu. Prav tako bo zasnovan na popolnoma novi namenski platformi, na kateri bosta nastala še dva sledeča modela.

Napovednik je spremljala dražilna fotografija, na kateri je razvidnih nekaj ključnih oblikovnih elementov, kot so denimo zajetna sprednja maska, za katero se skrivajo pomembni radarski sistemi, tanka žarometa združena z osvetljenim Pear logotipom, osvetljen je tudi emblem proizvajalca. Poširjeni blatniki dajejo Pearu postavno držo, dodatno ga krasita digitalni vzvratni ogledali, z namenom zmanjšanja zračnega upora.

Zaradi nižje vstopne cene ga bodo opremili z manjšo baterijo in šibkejšim elektromotorjem, kot pri Oceanu. Trenutno zastavonošo z energijo zalaga zajetna 80 kWh baterija s 560 kilometri dometa pri Pearu bo kapaciteta znašala bližje 60 kWh, kar bo zadoščalo za vsaj 320 kilometrov avtonomije. Pri tehnološkem razvoju bodo sodelovali s kitajskim gigantom elektronike Foxconn, ki je pred časom napovedalo svoj vstop v svet električnih vozil, s parom lastnih konceptov, zasnovanih na hišni Hon Hai Open platformi.

Manjši izmed dveh, Model C, je kompakten križanec s precej podobnimi merami kot Fiskerjev Pear, katerega premikata elektromotor s 100 kW (136 KM) in energetski zalogovnik s kapaciteto 58 kWh. Glede na partnerstvo dveh podjetij, bi se znali pri Fiskerju poslužiti enake zasnove, namesto finančno obremenjujočega razvoja lastne platforme.

Velika verjetnost obstaja, da bo Fiskerjev novinec ponujen tudi evropskim kupcem, saj so izkazali precejšnje zanimanje za model Ocean, Pear pa bi bil z nižjo ceno še toliko bolj privlačna izbira. Na začetku so si zadali cilj letne izdelave 250 tisoč primerkov, ob popularnosti bodo proizvodnjo dodatno okrepili.

Žiga Kolman
foto: Fisker

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button