AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceV razmislekVarnostZanimivosti

Finskega voznika doletela dobrih 100 tisočakov visoka kazen!

Finska voznika so oglobili za 121.000 evrov pri prekoračeni vožnji za 32 km/h.

Finskega poslovneža je doletela ena najvišjih glob za prekoračitev hitrosti na svetu, potem ko so ga ujeli pri vožnji s 30 km/h nad dovoljeno hitrostjo. Na Finskem se globe izračunajo na podlagi zahtevnosti prekrška in odstotka storilčevega dohodka. Vozniku Andersu Wiklöfu je bila izrečena kazen v višini 121 000 evrov, ker je vozil s hitrostjo 82 km/h v območju s hitrostjo 50 km/h.

V pogovoru za lokalni časopis Nya Åland je Wiklöf dejal: “Resnično obžalujem zadevo. Ravno sem začel zmanjševati hitrost, vendar mislim, da se to ni zgodilo dovolj hitro. Tako pač je.” Menda je pravkar vstopil na območje z omejitvijo hitrosti 50 km/h z območja z omejitvijo 70 km/h in ni dovolj upočasnil, preden so ga ujeli. To pa ni bil njegov prvi prekršek zaradi prekoračitve hitrosti.

Dve predhodni globi za prekoračitev hitrosti v višini dorbih 63 680 evrov in 95 000 evrov očitno nista bili dovolj, da bi Andersa odvrnili od tega, da bi pritisnil na stopalko za plin. Tokrat mu je bila za 10 dni odvzeta tudi pravica do vožnje z avtomobilom. Kljub vsemu pa ta kazen verjetno za Andersa ne bo imela (pre)velikega vpliva. Poslovnež je namreč lastnik podjetja Wiklöf Holding, ki ima na Finskem več kot 20 podjetij. Regionalni športni stadion se – prav ste ugotovili – ravno tako imenuje Wiklöf Holding Arena.

Na Wiklöfovo žalost bodo globe toliko višje, kolikor uspešnejši bo njegov posel, saj je finski sistem glob neposredno povezan z zbirko podatkov o davkoplačevalcih. Več kot zaslužite, višja je globa. Za lokalni časopis Nya Åland je pojasnil, za kaj bi rad porabil denar od glob: “Slišal sem, da želi vlada na Finskem prihraniti 1,5 milijarde evrov za zdravstvo, zato upam, da bo moj denar zapolnil finančno vrzel.”

Boštjan Praprotnik
foto: NP

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button