AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Fiat napoveduje povsem električno prihodnost

Do leta 2030 bodo vsi Fiati na štrom, sedež podjetja pa bo postal ogromen vrt.

Električno prihodnost so z odprtimi rokami sprejeli tudi pri italijanskem gigantu Fiat, ki je napovedal konec izdelave avtomobilov s klasičnimi motorji. Pomembna odločitev sledi smernicam številnih avtomobilskih podjetij, obenem je ravno pravšnja odločitev preden veliko evropskih držav prepove prodajo novih neelektričnih vozil.

V čustveno zveneči izjavi je Fiatov šef Olivier François dejal: »Odločitev o predstavitvi novega 500 samo z električnim pogonom je bila dejansko sprejeta pred epidemijo Covida-19. Že takrat smo se zavedali, da svet ne bo več sprejemal kompromisov. Razna zaprtja in karantene so bili zadnje opozorilo. V tem času smo bili priča situacijam, ki so bile do takrat nepredstavljive, recimo opotekanje divjih živali v mestih, kar je dokazalo, da narava jemlje nazaj kar je praviloma njeno. Takrat smo se zavedali resnosti situacije in nujnosti ukrepanja za ohranitev Zemlje.«

To pomeni več kot le prodajo električnih mestnih avtomobilov in razvoj novih generacij 500X ter Pande na baterije. Fiat namerava svojo znamenito tovarno preobraziti v bogat vrt. Legendarna testna steza na strehi nekdanje Lingotto tovarne v Turinu bo dom največjega visečega vrta v Evropi, z več kot 28 tisoč rastlinskih vrst. Takšna poteza je del načrta trajnostnega ponovnega oživetja mesta Turin.

Enako kot je originalni Fiat 500 v petdesetih letih s svojo kompaktno velikostjo in nizko ceno na kolesa spravil celotno Italijo, bodo prihajajoči električni avtomobili ponujali enake vrednote – dostopna vstopnica v svet električne mobilnosti.

Žiga Kolman
foto: Fiat

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button