AvtomobilizemNovice

Fiat 500X in Tipo sveže v novo modelno leto

Več standardne opreme in sodobne tehnologije za Fiata 500X in Tipo.

Fiatov mali križanec 500X in kombilimuzinski Tipo sta v leto 2022 vstopila s številnimi posodobitvami, tako na oblikovnem področju, kot pri opremi. S prenovo želijo pri Fiatu ohraniti stik z modernejšo konkurenco, kot sta recimo Peugeota 2008 in 308.

Pri privzdignjenem 500 bomo med spremembami opazili novo značko »500« na mreži sprednje maske in nov zapis Fiat na prtljažnih vratih, ostali popravki pa se spreminjajo glede na stopnjo opreme ter dve različici – lansko leto je namreč prispel kabriolet Dolcevita.

Vstopna različica Club ima nova 16-palčna platišča, klimatsko napravo, tempomat in informacijski sistem s 7-palčnim zaslonom na dotik. Nad njim je uvrščen 500X Cross, sedaj z okrepljenimi plastičnimi obrobami, svežimi 17-palčnimi platišči, LED žarometoma, samodejno klimatsko napravo in vzvratno kamero. Prvič lahko kupci takšen nekoliko terensko usmerjen model izberejo v kabrio izvedenki.

Na vrhu 500X ponudbe kraljuje oprema Sport z odbijači in stranskimi pragovi odeti v karoserijski barvi, osvetlitvijo ob odprtju vrat, volanom oblečenim v alkantaro ter digitaliziranimi merilniki. Tudi različico Sport je mogoče izbrati s pomično platneno streho. Pod motornim pokrovom Fiata 500X bo brnel litrski trivaljni turbobencinski motor s 120 KM in 190 Nm navora, pogon pa bo preko šeststopenjskega ročnega menjalnika speljan le na sprednji kolesni par.

Novosti pri kombilimuzinskem Tipu so precej bolj okrnjene, namesto kozmetičnih izboljšav, so več pozornosti namenili prestrukturiranju opreme z več standardnih dobrin. Osnovnih Tipo ima po novem 16-palčna lita platišča, električno pomični in ogrevani zunanji ogledali, adaptivni tempomat ter 7-palčni zaslon sredinski zaslon. Drugi v vrsti, City Life, ima večja 17-palčna platišča, LED osvetlitev na obeh koncih, 7-palčne digitalne merilnike in električno nastavljivo ledveno oporo.

Najbolj privlačen Tipo Cross ohranja enake okrepljene obrobe odbijačev in strešne sani, vendar se pohvali z dodatno tehnologijo, kot je kamera za vzvratno vožnjo, parkirni senzorji, samodejno prilagajanje snopa svetlobe in navigacijski sistem. Tudi Tipa bo poganjal le en motor, litrski atmosferski bencinar s 100 KM, ki sprednjo os poganja preko petstopenjskega ročnega menjalnika.

Žiga Kolman
foto: Fiat

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button