AvtomobilizemNovice

Fiat 500X Dolcevita: Italijanski križanec s platneno streho

Užitki vetra v lesah tudi pri privzdignjenem Fiatu 500.

Fiat 500 uživa poseben statusni simbol, ne le avtomobilskem svetu, tudi v svetu mode in zgodovine. Preprost mestni malček je močno vplival na uspehe Italije, obenem še danes prepriča ogromno kupcev, a zadnjih nekaj let počasi izgublja bos z raznimi križanci in SUV-ji kompaktnih razredov. Veliko mu v zelje skače tudi domači povišani 500X, ki je sedaj prejel brezstrešno različico.

500X Dolcevita, na enak način kot njegov manjši bratec koristi drsno platneno kabrio streho, no ni čisto pravi krosover kabriolet, kot sta denimo Volkswagen T-Roc ali Range Rover Evoque. Če ga ne opazujemo iz balkona, bo kar težko opaziti razliko. Kot pri 500C se zložljiva platnena streha pomakne proti prtljažnim vratom in ustvari prijeten občutek odprtega prostora, za več prodora toplih sončnih žarkov.

Zaradi izbire mehke platnene strehe ob zložitvi le-ta ne posega v sam prtljažni prostor, ki še vedno ponuja dovolj prostora za krajše potovanje in več od več od bolj neobičajnih konkurentov. Streho je mogoče odpirati in zapirati vse od hitrosti 100 km/h, proces traja 15 sekund.

Različica Dolcevita je na voljo pri vseh različicah modela 500X in k ceni doda nekje 2 tisoč evrov. Pri nas se cene klasičnega 500X gibljejo med 17 in 25 tisoč evrov, pod motornim pokrovom pa lahko brnita dva bencinska motorja s 120 ali 150 KM. Za maksimalen užitek bo najbolj ustrezala izvedenka Sport. Na kaj več bo potreba počakati do prihoda na slovenski trg.

Žiga Kolman
foto: Fiat

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button