AvtomobilizemNovice

Ferrarijeva velika vrnitev v Le Mans

Prvič po letu 1973 se v kraljevi razred vztrajnostnih dirk vrača Ferrari.

Iz Maranella je prispela novica, da se nameravajo rdeči udeležiti vztrajnostnih dirk v novi Hypercar kategoriji. Izredno odmevna novica, saj pomeni vrnitev legendarne znamke prvič po letu 1973, podali se bodo v boj za skupno zmago v prvenstvu WEC in na sami dirki v Le Mansu.

Ferrarijeva vrnitev s popolnoma novim dirkalnikom je načrtovana za leto 2023, kar bo, če smo pošteni, zares nekaj posebnega. Po njihovih podatkih, se je razvojna stopnja LMH avtomobila že pričela – stvari kot so oblikovanje in simulacije so v polnem teku. Nadaljnje podrobnosti, kot je programsko testiranje na stezi, ime avtomobila in objava voznikov sledi dokaj kmalu. Ferrari je še eno izmed velikih imen, ki so bodo udeležili znamenitega tekmovanja. Svojo udeležbo so že potrdili Toyota, Peugeot, Porsche, Audi, Glickenhaus in ByKolles, tako se nam obetajo neverjetno napete in zanimive bitke na stezi.

Ferrari se je v zgodovino Le Mansa zapisal z mnogimi dosežki, med drugim so imetniki posebnega rekorda, devetkratne zaporedne zmage, nazadnje leta 1965 z modelom 250 LM. Veliko uspehov so poželi tudi v GT kategoriji, s 488 GTE Evo so zmagali v razredu GTE Pro in pobrali štiri naslove v kategoriji LMGTE Pro.

Predsednik Ferrarija John Elkann je dejal: “V več kot 70 letih dirkanja na stezah po vsem svetu, smo svoje dirkalnike z zaprtimi kolesi pripeljali do zmag z raziskovanjem najsodobnejših tehnoloških rešitev: inovacije uporabljene na stezi poskrbijo za posebnost cestnih avtomobilov iz Maranella. Z novim programom Le Mans Hypercar Ferrari znova potrjuje svojo športno zavzetost in odločnost, da bo protagonist na največjih svetovnih motošportnih dogodkih.”

Nad Ferrarijevo vrnitvijo je navdušen tudi šef FIE, Jean Todt, ki je dejal, da so veliko tvegali pri ustvarjanju nove Le Mans hiperšportne kategorije, predvsem je bilo zahtevno ohranjanje bistva kraljeve kategorije ob novih regulacijah, a so z rezultati več kot zadovoljni.

Žiga Kolman
foto: Ferrari

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button