AvtomobilizemNovice

Ferrarijev vpoklic več kot 23 tisoč vozil zaradi težav z zavorami

Če imate Ferrarija, je priporočljivo poklicati najbližjega trgovca.

Kar zajema dramatične momente, je spoznanje, da zavore na vašem avtu ne delujejo, med tistimi v vrhu. Še višje na seznamu je spoznanje, da se lahko to pripeti Ferrariju in ravno to je doletelo rdeče iz Maranella, ki pripravljajo obsežen vpoklic kar 23.555 vozil, katerih zavore lahko nenadno odpovejo.

Ker je lahko ogroženih preko 23 tisoč Ferrarijev, ne seznamu nista le dva modela, temveč lahko napaka vpliva na številne konjičke. Med njimi so F430, 488 Pista, FF, Roma, 612 Scaglietti, California, F12, Portofino , F8, GCT4 Lusso in omejena serija F60 America. Zadeva je še veliko resnejša, saj bojda niti hiperšportni LaFerrari ni imun na zaplete, kar je zastrašujoča novica, če ste za volanom enega najhitrejših avtomobilov na svetu in vam odpovejo zavore. Po besedah Ameriške agencije za varnost v prometu, lahko uhajanje zavorne tekočine privede do delne ali popolne odpovedi zavor.

Še najbolj presenetljivo je dejstvo, da je krivec za vse izrečeno majcen košček plastike – pokrovček rezervoarja zavorne tekočine. Po zasnovi naj bi se prezračevale, kar je precej nenavadno, saj je zavorna tekočina higroskopična in vsaka izpostavljenost zraku pomeni, da se navzame vode, hitreje zavre in prej postane neuporabna.

Kakorkoli, Ferrarijevi pokrovčki se ne odzračujejo, ko je to potrebno, kar privede do podtlaka v rezervoarju in posledično povzroči puščanje tekočine. Čeprav je poznavanje tehničnega delovanja za večino španska vas, razumemo, da je od slabe zavorne tekočine slabše le, da zavorne tekočine v sistemu ni, končen rezultat pa nadvse neželen pripetljaj.

Žiga Kolman
foto: Ferrari

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button