AvtomobilizemNovice

Ferrari SP-8: edinstveni vranec iz Maranella

Ferrari predstavlja najnovejšega člana elitne družine.

Iz Maranela je zapeljala nova edinstvena štirikolesna kreacija, ki bo obogatila serijo unikatnega One-Off programa, namenjenega izdelavi najbolj ekskluzivnih avtomobilov apo meri posameznih strank. Ferrari SP-8 je izjemna mojstrovina stilsko ustvarjena pod vodstvom Flavia Manzonija, katero poganja zadaj sredinsko nameščen osemvaljnik, za platformo pa so uporabili model F8 Spider.

Ime SP-8 izhaja iz 3,9-litrskega V8 motorja podprtega z dvema turbopolnilnikoma, ki se ponaša z izjemno zmogljivostjo in je kar štirikrat zapored osvojil prestižno nagrado Engine of the Year. Tudi številka 8 v imenu je pomembna, saj v kitajski kulturi velja za srečno, namreč simbolizira uspeh in osebne dosežke, v poklon stranki iz Tajvana. Edinstveni Ferrari je dvosedežni roadster brez strehe, ki poudarja svoj športni značaj in zagotavlja vznemirljivo izkušnjo vožnje z vetrom v laseh. Ustvarjanje te konfiguracije je zahtevalo obsežno delo na področju aerodinamike, vključno s simulacijami, testi v vetrovniku in na stezi.

Zasnova modela SP-8 se vrti okoli harmonične združitve volumnov, pri čemer se sprednji del iz nepobarvanih ogljikovih vlaken gladko preliva v zadnji del in ustvarja presenetljiv dvobarvni kontrast. Odstranitev zložljive trde strehe je omogočila celovito preoblikovanje zadnjega dela, s čimer je nastala oblika z napeto bočno linijo. Profil vozila je razdeljen na dva dela, ki ju povezuje funkcionalno osrednje črno območje, ki vključuje stranske odprtine za dovod zraka.

Sprednji del ima drzno masko iz aluminija, izdelano iz 3D-tiskanega kalupa z motivom traku, ki z zasnovo optimizira pretok zraka do hladilnikov. Da bi se SP-8 razlikoval od svoje osnovo, so bili na novo oblikovani tudi žarometi, zadnje luči, vetrobransko steklo, izpušne cevi in platišča v matirani barvi Grigio Nart. Sicer zunanjost SP-8 krasi unikatna matirana barva Argento Micalizzato, ki lepo dopolnjuje elemente iz ogljikovih vlaken, dodelane v sijajni barvi Blue Sandstone, odtenek Blu Scuro Stellato pa povezuje oba dela karoserije.

V notranjosti je bila osrednja konzola prilagojena za nastavitve v slogu dirkalnika Formule 1 s posebej spremenjenim vzorcem izbirnika smeri vožnje. Nameščena sta bila športna sedeža z lasersko vrezanimi detajli iz mornarsko modre Alcantare in tkanino z gradientnim učinkom ter preprogami iz posebne pletene tkanine. Ferrari SP-8 bo od 24. oktobra 2023 do konca dirke Finali Mondiali Ferrari 2023 razstavljen na dirkališču Mugello, nato pa bo od 16. novembra do marca prihodnje leto krasil Ferrarijev muzej v Maranellu.

Žiga Kolman
foto: Ferrari

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button