AvtomobilizemNovice

Ferrari 499P: Velika vrnitev rdečih v kraljevi razred Le Mansa

Italijanski vranci so končno razkrili svojega bojevnika kraljevega razreda v Le Mansu.

Štiri leta po napovedi, hiperšportni Le Mans program dobiva končno podobo, saj so svoje dirkalnike že predstavili pri Toyota Gazoo Racing, Scuderia Cameron Glickenhaus in Peugeot, sedaj je na vrsti Ferrari, ki se prvič po petdesetih letih vrača v sam vrh vztrajnostnih prvenstev.

Ferrarijev nov dirkalnik imenovan 499P, se bo v prihodnjem letu udeležil svetovnega vztrajnostnega prvenstva WEC, vključno z najpomembnejšo 24-urno dirko v Le Mansu, prvenec pa se bo odvil na preizkušnji 1000 milj (1.600 kilometrov) Sebringa. Kraljevi hiperšportni razred bo skupaj s hibridnimi LMDh dirkalniki na stezo poleg prej omenjenih privabil še Cadillaca in Porscheja, Alpine ter Lamborghini sta udeležbo potrdila za leto 2024.

Za razliko od brezkrilnga Peugeota 9X8, so pri Ferrariju ubrali povsem drugačen, precej bolj tradicionalne pristop do aerodinamike, z agresivno zasnovano karoserijo dirkalnika 499P. Najvplivnejši pomočnik pri ustvarjanju potiska k tlom bo zajeten zadnji spojler s sredinsko plavutjo povezano s kabino, dodatno sta tu še odprta sprednja kolesna loka in strešni zračnik z več odprtinami.

V središču karbonske monokok šasije italijanskega vranca bo brnel čisto nov 3-litrski bencinski V6 motor podprt z dvema turbopolnikoma, ki kljub  podobnosti specifikacij in zasnove nima nič skupnega s strojem v serijskem 296 GTB. Kot pri Peugeotu, motorju z notranjim izgorevanjem pomaga spredaj nameščen elektromotor z 200 kW (272 KM), kateremu energijo dovaja 900-voltna baterija s tehnologijo povzeto iz Ferrarijevega programa Formule 1. Zaradi regulacij je skupna sistemska moč omejena na 500 kW (680 KM), kar se na kolesa prenaša preko sedemstopenjskega sekvenčnega menjalnika.

Okrasna poslikava Ferrarija 499P se poklanja legendarnem prototipnem dirkalniku 312 PB iz leta 1973, s katerim so osvojil številne lovorike, sicer pa se z elegantnimi linijami skoraj nič ne naslanja na ideologijo trenutnih serijskih modelov, z izjemo tankih sprednjih dnevnih luči. Z vzdolžno osvetlitvijo zadnjega dela bo brez dvoma med najbolj prepoznavnimi na stezi, tudi ko pade mrak.

John Elkann, izvršni predsednik družbe Ferrari premiero pospremil s spodbudnimi besedami: »Z dirkalnikom 499P se vračamo v boj za neposredno zmago v seriji WEC. Ko smo se odločili za ta projekt, smo se podali na pot inovacij in razvoja, zvesto naši tradiciji, ki vidi dirkališče kot idealen teren za premikanje meja najsodobnejših tehnoloških rešitev, ki jih bomo sčasoma prenesli na naše serijske avtomobile. Tega izziva se lotevamo skromno, vendar z zavedanjem zgodovine, ki nas je pripeljala do več kot 20 naslovov svetovnih prvakov v vzdržljivostnih dirkah in 9 skupnih zmag na dirki 24 ur Le Mansa.«

Žiga Kolman
foto: Ferrari

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button