AvtomobilizemNovice

Ferrari 499P Modificata: serijski Le Mans dirkalnik za 5 milijonov evrov

Tisti z debelo denarnico si bodo lahko uresničili sanje vožnje Le Mans dirkalnika.

Ferrari je med dirko Ferrari World Finals v Mugellu predstavil omejeno serijo dirkalnika 499P Modificata. To posebno vozilo obeležuje Ferrarijevo vrnitev v najvišji razred vztrajnostnih dirk v letošnjem letu, kjer so z originalnim hiperšportnim dirkalnikom 499P osvojili skupno zmago v Le Mansu. Zasnovan je za ekskluzivno družbo kupcev in predstavlja edinstven projekt, rojen neposredno iz dirkalnika.

Ključne tehnične razlike med modeloma 499P Modificata in pravcatim dirkalnikom 499P vključujejo uvedbo električnega in štirikolesnega pogona, ki ga je mogoče aktivirati pri nizkih hitrostih, funkcijo Push to Pass, ki zagotavlja dodatno moč za kratek čas. Modificati so prav tako namenili prilagojene Pirellijeve pnevmatike in spremenjeno nastavitev vzmetenja, elektronskih krmilnikov ter sistemov motorja. Kljub tem spremembam model 499P Modificata ohranja postavitev kokpita in ergonomijo modela 499P ter ponuja pristno dirkaško izkušnjo kot v zmagovitih Le Mans dirkalnikih.

Hibridni pogonski sklop združuje zadaj sredinsko nameščen V6, nekoliko drugačne zasnove kot v dirkalnikih in elektromotor z 200 kW (272 KM) na sprednji osi, ki v sodelovanju ustvarita 640 kW (870 KM). Ker gre za hibridni sistem, je športnik sposoben regenerativnega zaviranja, na krovu sta še zmogljiva 800-voltna baterija in sedemstopenjski sekvenčni menjalnik. 499P Modificata se ponaša z monoko šasijo iz ogljikovih vlaken, vzmetenjem s potisnimi palicami, sistemom zaviranja po žici in edinstveno mehansko nastavitvijo blaženja. Ker pri Ferrariju niso potrebovali izpolnjevati posebnih predpisov, je model 499P Modificata postal visokozmogljiv avtomobil z zaprtimi kolesi za nekonkurenčno uporabo na dirkališčih. Ferrari namerava ta model vključiti v svoj program Sport Prototipi Clienti, ki bo lastnikom omogočal sodelovanje na mednarodnih dirkah na stezi z logistično in tehnično podporo.

Oblika dirkalnika unikatne serije, ki je nastala v sodelovanju s Ferrarijevim stilskim centrom, odraža njegove tehnične in aerodinamične lastnosti, praktično skoraj natanko sledi smernicam dirkalnika serije WEC. Na zadku so lahka obloga iz ogljikovih vlaken, dvojno krilce in svetlobna letvica, na strehi pa so namestili dovod zraka. Ferrari želi s tem ekskluzivnim strojem počastiti svojo bogato zgodovino na področju vzdržljivostnih dirk in verjetno poudariti svoje letošnje uspehe na najzahtevnejši 24-urni preizkušnji na svetu.

Žiga Kolman
foto: Ferrari

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button