AvtomobilizemNovice

Ferrari 296 GTB: Prvi V6 motor po Dinu

Ferrari predstavlja nov vstopnejši priključno-hibridni superšportni avtomobil s šestvaljnim motorjem.

Pri italijanskem konjičku trenutno prestajajo nekakšno renesanso, z novim superšportnikom katerega skoraj magična tehnologija presega številne meje. Dobrodošla torej Ferrarijeva renesansa in nov 296 GTB s hibridnim turbo V6 motorjem.

V prodajnem portfelju novinec ne bo nadomestil F8 Tributo, vendar bo le dopolnjeval ponudbo z alternativnim pogonskim sklopom, katerega zmogljivost se ujema z 812 Competizione z mogočnim V12 motorjem. 2,9-litrski turbinsko podprt V6 v sodelovanju z elektromotorjem namreč proizvede zavidljivih 830 KM in 740 Nm navora, kar se za razliko od sorodnega SF90 Stradale prenaša izključno na zadnji kolesni par. Pri maksimalni pripravljenosti se 296 GTB do stotice požene v 2,9 sekundah, iz mesta do 200 km/h potrebuje vsega 7,3 sekunde in doseže najvišjo hitrost 330 km/h. S stezo v Fioranu je opravil v 1 minuti 21 sekund, kolikor je potreboval Ferrari F12 TDF.

Ne gre sicer za čisto prvega Ferrarija z V6 srcem, ta čast pripada Dinu 156 iz leta 1957, vendar so bile vse izpeljanke dirkalniki. 296 GTB je postal prvi serijski model s takšno pogonsko konfiguracijo, nekakšen nov list za rdeče in izjemno izpiljen motor, ki brez električne asistence proizvede 664 KM – največja specifična moč od vseh serijskih avtomobilov. Blok in glave valjev so iz lahkega aluminija, namenili so mu tehnologijo vžiga predstavljeno na večjem SF90. Turbopolnilnika sta izboljšani enoti iz modela F8 in sedita znotraj V konfiguracije motorja. Za skoraj neopazen pojemek ali turbinsko luknjo se zavrtita do 180 tisoč vrtljajev na minuto, obenem je inženirjem uspelo za 11 odstotkov zmanjšati vztrajnosti moment, posledično je hitrejša odzivnost, pospeševanje pa sunkovito.

Ferrari zaradi spremenjene arhitekture bencinskega agregata obljublja bolj linearno zvočno kuliso, simfonijo novega V6 so opisali kot »piccolo V12« (mali V12). Pravijo, da z zvokom opiše energičnost turbin in harmonijo visokih tonov atmosferskega V12. Kakorkoli, drugo polovico pogonskega sklopa sestavljajo osemstopenjski dvosklopčni menjalnik, kompakten elektromotor in 7,45 kWh baterija. Zmogljivost neslišnega oddelka 296 GTB je odmerjena pri 165 KM, 25 kilometrov in do hitrosti 134 km/h ga je mogoče voziti tudi v popolnoma električnem načinu. Pretikanje med različnimi voznimi profili (EV, Hybrid, Performance in Quali) bo potekalo preko eManettino gumba na volanu.

Kot pri številnih Ferrarijevih modlih gre tudi pri 296 GTB za prebrisano in precej kompleksno aerodinamiko, skoraj neopazno skrito pod elegantno silhueto, spominjajoč na prečudovit 250 LM dirkalnik iz leta 1963. Našpičen sprednji del poskrbi za nujen potisk sprednje osi, zračni tunel za hlajenje zavor je briljantno skrit pri žarometih. Dodatno delo opravijo različna krilca na dnu vozila, velik zadnji difuzor in aktiven zadnji spojler, ki doda 100 kilogramov potiska k tlom.

Hibridni novinec je glede na prejšnje Ferrarije s sredinsko nameščenim motorjem v tem segmentu za 50 mm krajši in poln naprednih tehnoloških rešitev za dinamičnost v zavojih. Čeprav nosi električen sistem, jim je uspelo maso vozila obdržati pri 1,470 kilogramih. Vozno doživetje dodatno popestrita sistema ABS evo, ki uravnava zavirano razdaljo, oprijem, odzivnost krmiljenja in poznani Side Slip Control za nadzor drsenja, podprt z novimi senzorji ter boljšo nastavitvijo driftanja.

Če se dotaknemo še notranjosti, le-ta zrcali čiste linije SF90 z velikim digitalnim kokpitom pred voznikom in dodatnim manjšim zaslončkom pred sovoznikom. Kdor bo želel več, bo lahko obkljukal paket Assetto Fiorano, ki prinaša nastavljive blažilnike, karbonske dodatke zunaj in znotraj, poslikavo v slogu 250 KM ter posebej umerjene Michelin Sport Cup 2 R pnevmatike. In cena? Za 296 GTB bo predvidoma potrebno ošteti 269 tisoč evrov ali preko 300 tisočakov s paketom Assetto.

Žiga Kolman
foto: Ferrari

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button