AvtomobilizemNovice

Fenomenalni Bugatti Bolide gre v serijsko proizvodnjo

Bugattijeva dirkaška študija postaja resničnost, vendar nekoliko bolj umirjeno kot na papirju.

Lanskega leta nas je Bugatti navdušil s študijo ultimativnega hiperšportnega avtomobila prihodnosti, katerega zmogljivost bi podrle vse mejnike. Sedaj je pricurljala novica, da nameravajo sanje uresničiti z realnim proizvodom. Izdelava najbolj divjega hiperšportnika bo omejena na 40 primerkov, za vsakega bo potrebno odšteti najmanj 4 milijone evrov, prvi naj bi prispeli že leta 2024.

Za razliko od nedavno razkritega modernega Lamborghinija Countach, ki je le preoblečen Aventador, Bolide ne bo le preoblikovan Chiron. Pod futurističnim okovjem bodo številne inovativne novosti, nujne za znižanje mase, kar se odmika od trenutne filozofije udobnih, težkih in izjemno hitrih avtomobilov. Brez skrbi, vrtoglava hitrost še vedno ostaja.

Vendar ne tako visoka kot prvotno predvideno, kar je nekako pričakovano, saj papir prenese več kot realnost. Mogočna zmogljivost 6-litrskega W16 s štirimi turbinami odmerjena pri 1.824 KM je bila dosežena z dirkaškim 110 oktanskim gorivom, zato bo standardna moč z bolj dostopnim 98 oktanskim gorivom bliže 1.600 konjem. Obljubljajo tudi višje številke vrtljajev motorja, medtem ko bo hladilni sistem nastavljen za dodatno ohlajanje pri visokih obremenitvah na stezi.

Koliko bo znižana zmogljivost vplivala na hipotetičen rekordni čas 5 minut 23 sekund na dirkališču Nordschleife in pospešek ter pojemek od 0 do 500 km/h do 0 v 33,62 sekundah, bo potrebno še počakati. Bolide opisujejo kot nepremagljivo dirkaško igračko, saj kljub vsej dodatni varnostni opremi predpisani s strani organizacije FIA, na tehtnici pokaže le 1.450 kilogramov. Praktično masa Volkswagna Golf GTI, a s skoraj sedemkratno močjo.

Med obvezno naknadno dodatno opremo so dodali kompatibilnost s sistemom HANS, samodejni gasilni sistem, polnjenje goriva pod tlakom, centralno zaklepanje platišč in šest točkovne pasove. »Varnost naših strank je najvišja prioriteta,« je dodal Stephan Winkelmann, direktor Bugattija. S tem razlogom so se odločili ponuditi ekskluzivne dirkaške dneve, kjer bodo v varnem okolji lastnike postopoma spoznali z divjimi Bolidi.

Žiga Kolman
foto: Bugatti

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button